Attól félt, hogy megvakul a Germanwings másodpilótája

külföld
2015 március 28., 16:51
comments 318

Egyre több információ derül ki Andreas Lubitzról, a francia Alpokban lezuhant Germanwings gép másodpilótájáról. A rendőrök házkutatás során olyan orvosi papírokat találtak, amik szerint Lubitz el volt tiltva a repüléstől, de ő mégsem szólt munkáltatójának.

photo_camera AFP PHOTO / FOTO TEAM MUELLER

Francia lapértesülések szerint Lubitz imádta a francia Alpokat. A baleset helyszínétől pár kilométerre található Sisteron repülőklubba többször is ellátogatott, hogy vitorlázórepülővel járja be a környéket. A repülőklub egyik tagja szerint Lubitz szenvedélyesen szerette azt a környéket, ahol a tragédia is történt. Ám arra nincs bizonyíték, hogy tudatosan készült volna egy ottani öngyilkosságra.

photo_camera AFP PHOTO / FRANCIS PELLIER / DICOM / MINISTERE DE L'INTERIEUR

A szombati Bildnek nyilatkozott a másodpilóta volt barátnője is, aki szerint a férfi többször beszélt arról, hogy

"egy napon valami olyat fog tenni, ami után mindenki emlékezni fog a nevére."

A légiutas-kísérőként dolgozó 26 éves nő gyötrődőnek és titkolózónak írta le a férfit, akivel öt hónapig járt együtt. Az exbarátnő szerint Lubitz karrierálma depressziója miatt elérhetetlennek látszott, és ettől még rosszabb állapotba került.

"Megértette, hogy egészségügyi problémái miatt gyakorlatilag szertefoszlott a nagy álma, hogy egy hosszújáratú repülőgép kapitányaként dolgozhasson a Lufthansánál".

-
Andreas Lubitz düsseldorfi lakásán csütörtökön tartottak házkutatást a rendőrök. Olyan orvosi iratokat találtak, amik szerint a férfi korábban is kezelt súlyos depressziója kiújult, és rendszeresen járt kezelésekre. Ezekről a tényekről nem szólt a Germanwingsnek.

A baleset napján nem repülhetett volna, betegállományban kellett volna lennie, egy neurológus-pszichiáter szakorvos írta ki pihenésre.

A berlini Der Tagesspiegel szerint a 27 éves pilótát a düsseldorfi egyetemi klinikán kezelték depresszióval. A kórház megerősítette, hogy páciensük volt a másodpilóta, de arról nem nyilatkozhattak, hogy pontosan mivel is kezelték. Annyit elárultak, hogy idén februárban és március tizedikén is járt náluk Lubitz.

FRANCE-GERMANY-SPAIN-AVIATION-ACCIDENT

Közben a német szövetségi légügyi hivatal is megerősítette, hogy a másodpilóta aktájában szerepelt a SIC megjegyzés, ami azt jelenti, hogy különleges és rendszeres orvosi felülvizsgálatra van szüksége. A kiegészítés 2014 júliusában került Lubitz aktájába. A rendőrség nem talált a házkutatáskor búcsúlevelet a pilótától.

A Daily Mail szerint Andreas Lubitz rettegett attól, hogy megvakul és nem vezethet többet repülőt. Állítólag pszichoszomatikus szemproblémákat diagnosztizáltak nála.

A lap úgy tudja, hogy nemcsak orvosi papírokat, hanem különböző gyógyszereket is találták a házkutatás során, amiket mentális betegségeire szedhetett rendszeresen. A Daily Mail kiemeli, hogy a düsseldorfi klinikának saját szemklinika központja is van.

photo_camera AFP PHOTO / LLUIS GENE

A Germanwings Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő A320-as gépe, fedélzetén 150 emberrel, kedd délelőtt csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban. A pilóták beszélgetéseit rögzítő fekete doboz elemzése után a szakértők szerint a tragédiát az okozhatta, hogy a másodpilóta, Andreas Lubitz a mosdóra menő kapitányt nem engedte vissza a pilótafülkébe. A másodpilóta süllyedésbe kezdett, végül a hegynek csapódott a repülő. A balesetet senki sem élte túl.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.