1 millió olajfát vágnak ki Olaszországban

külföld
2015 március 29., 13:38
comments 81

Az olasz csizma sarkát képező Salentói-félszigeten lévő olajfákon 2013 őszén egy rendkívül veszélyes kórokozó jelent meg, a Xylella fastidiosa. Ez a baktérium elsorvasztja a fák leveleit, a fertőzött növények úgy néznek ki, mintha elszáradtak volna. Mivel a kórokozó más növényekre is veszélyes, és az EU területén eddig nem volt máshol jelentős Xylella fastidiosa-fertőzés, az unió citrusféléket és szőlőt előállító országai elképesztően megijedtek attól, hogy romba  dőlhet a mezőgazdaságok a baktérium miatt.

Különösen Franciaország és Spanyolország aggódik a boriparuk miatt, ezért különösen nagy nyomást helyeztek az EU döntéshozóira annak érdekében, hogy Olaszországban vonjanak karanténzónát a fertőzött terület köré, és tiltsák meg, hogy a Salentói-félszigetről növényeket exportáljanak más EU-tagállamokba.

A brüsszeli döntéshozók mostanra váltak véglegesen elkötelezettekké arra, hogy elrendeljék a kb. 1 millió fertőzött fa kivágását. Az intézkedés jócskán visszavetheti az olasz olívaolaj-termelést, hiszen az olasz olivaolaj 40 százaléka a Salentói-félszigetről jött. A helyiek ezen kívül a turizmus visszaesésétől is tartanak, a turisták ugyanis az évszázados olajfa-ligetek miatt is szeretne ebbe a régióba látogatni.

photo_camera Olajfa-liget a görög Thászosz szigeten - "Olive trees on Thassos" by Petr Pakandl - Own work. Licensed under CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons

Az intézkedéssel csak az a gond, hogy a botanikusok és biológusok egyelőre keveset tudnak csak a Xylella fastidiosáról, és egyáltalán nem minden szakember ért egyet abban, hogy a fák kivágása az egyetlen megoldás. Egy helyi környezetvédő szervezet szerint a Xylella fastidiosa csak egy másodlagos tünete az érintett fák gombafertőzésének, és elég ebből kigyógyítani a növényeket ahhoz, hogy elmúljon a veszély. A szervezet és a Foggiai Egyetem kutatói szerint a gombafertőzés ellen kezelt fák kigyógyultak a Xylella fastidiosa fertőzésből is.

Az EU-t és az olasz hatóságokat azonban ez már nem hatja meg, március végén indul is az irtás. A környezetvédő szervezet szerint az olasz politikusok csak azért támogatják a kivágást, mert tudják, hogy ebben az esetben jelentős kárpótlásra számíthatnak az olajtermelő gazdák az EU-tól, a helyi vezetők pedig ezzel a pénzzel vennék meg a gazdák voksait a közelgő választáson. (EUObserver)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.