2014-ben 220 újságíró ült azért börtönben, mert tudósítani akart a világ eseményeiről

külföld
2015 március 29., 15:15
comments 112

A bebörtönzött újságírók ügyének előremozdításáért jött létre az a nemzetközi kampány, amit az amerikai Maryland Egyetem újságírószakos hallgatói indítottak el az interneten. A

A Press Uncuffed, azaz bilincseitől megszabadított sajtó nevet viselő kampány élére a tanszék oktatója, a Washington Post Pulitzer-díjas újságírója, Dana Priest állt. Tervük, hogy közösségi finanszírozási oldalakon a bebörtönzött újságírók neveit ábrázoló karpereceket fognak árulni, a befolyt összeget pedig a bajba jutott újságírók megsegítésére fordítják.

Az ötlet egy olyan kurzusból nőtt ki, amin a hallgatók mindegyikének egy-egy bebörtönzött újságíró életművét és tevékenységét kellett alaposabban feltárnia.

ujsagirok

Első körben a 220 bebörtönzött újságíróból kilenc neve kerül rá a teljesen átlátszó karkötőkre: a bahreini Ammar Abdularsool, az egyiptomi Mahmoud Abou Zeid, az etióp Reeyot Alemu, az azeri Khadija Ismayilova, a szváziföldi Bheki Makhubu, a vietnami Ta Phong Tan, az Iránban fogva tartott Jason Rezaian, az üzbég Yusuf Ruzimuradov és a kínai Ilham Tohti neve szerepel majd a karkötőkön.

A kampányról és a bebörtönzött újságírók életéről többet itt lehet olvasni.

Az újságírókat régiók szerint válogatták ki, hogy megmutassák, a világ számos táján korlátozzák hatalmi erővel a sajtószabadságot. Egy-egy karkötő ára 10 dollár lesz az Indiegogon. Indulás napján 6500 dollárt szedtek össze a tervezett 30 ezerből. A most befolyó pénzből további karkötőket gyártanak majd, az abból származó bevétel megy majd az újságíróalapnak. (Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.