Kilenc terroristával végeztek Tunéziában a biztonsági erők, közben felvonulás indult a múzeumi terrortámadás áldozatainak emlékére

külföld
2015 március 29., 14:35
comments 31

A rajtaütésben egy szélsőséges iszlamista csoport több vezetőjét is megölték. Ezt közölte a kormány órákkal azelőtt, hogy a fővárosban, Tuniszban, a Bardo múzeumnál történt öldöklés elleni tiltakozásul külföldi vezetők részvételével menet indult az erőszak ellen.

Francois Hollande francia elnök, Matteo Renzi olasz kormányfő, Thomas de Maiziere német belügyminiszter, Mahmúd Abbász palesztin elnök, továbbá lengyel, belga, líbiai és algériai politikusok is csatlakoztak a terrortámadás áldozataival vállalt szolidaritási menethez, amit Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai köztársasági elnök vezetett. John Kerry amerikai külügyminiszter üzenetben biztosította támogatásáról a részvevőket.

photo_camera A spanyol külügyminiszter, Jose Manuel Garcia-Margallo, a lengyel államfő, Bronislaw Komorowski és a francia elnök, Francois Hollande a vasárnapi rendezvényen (EMMANUEL DUNAND / POOL / AFP)

A francia államfő Tuniszban a sajtó képviselői előtt felszólította a nemzetközi közösséget, hogy egyesítse erőit a terrorizmus elleni harcra. Hangsúlyozta, hogy "a terrorizmus le akart csapni egy országra, Tunéziára, amely elkezdte az arab tavaszt, és példás utat járt be a demokrácia, a pluralizmus és a nők jogainak védelme terén".

A dél-tunéziai Gafsza kormányzóság hegyvidéki részén az Ukba ibn Hafi Hadserege helyi csoportja ellen végrehajtott szombat esti művelet részleteiről Habíb Eszid tunéziai miniszterelnök beszélt újságíróknak. A politikus a tuniszi reptéren, a szolidaritási menet külföldi vendégeire várakozva elmondta:

"Megöltük az Ukba ibn Hafi vezetőinek többségét, azokat, akik az utóbbi idők terrortámadásai mögött álltak. Ez egy világos és határozott válasz a Bardo múzeumnál történtekre."

Az Ukba ibn Hafi Hadserege a hírek szerint korábban mind az al-Kaida, mind az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetnek hűséget esküdött. A hatóságok több ezer rendőrt és katonát vezényeltek Tunisz környékére vasárnap reggel "A világ Bardo" elnevezésű szolidaritási menet indulása előtt. A megmozduláson tízezrek haladtak végig a főváros főútján a múzeumhoz.

photo_camera Felvonulók emlékeztek a terrortámadás áldozataira (FETHI BELAID / AFP)

Közel két hete két fegyveres 23 embert - köztük húsz külföldi turistát - megölt és megsebesített negyven másikat a múzeumban. A merényletet az Iszlám Állam elnevezésű szélsőséges dzsihadista szervezet vállalta magára. Az észak-afrikai arab országban 2011, Zin el-Abidin ben Ali elnök megbuktatása óta ez volt a legsúlyosabb terrortámadás. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.