Orbán svájci bankáráról spekulál a Vasárnapi Hírek

POLITIKA
2015 március 29., 09:33
comments 430

A magyar miniszterelnök az utóbbi időben feltűnően sokat járt Svájcban, és ezt ugyan részben magyarázhatná, hogy legidősebb lánya, Orbán Ráhel ott tanul, Orbán Viktort Svájcban mégis sokkal gyakrabban látni Nagy István berni nagykövet társaságában. A Vasárnapi Hírek szerint a kormány titkolná a nagykövet bizonyos életrajzi adatait, de több dolog is kideríthető a diplomata életéből.

Például az, hogy Nagy befolyása igen jelentős az arab világban, és hogy a diplomata eredeti foglalkozása bankár volt. A Vasárnapi Hírek háttérbeszélgetésein állítólag minden megszólaló egybehangzóan

Orbán svájci bankárának nevezte Nagy Istvánt.

Nagy 56-os menekültek gyerekeként került az Egyesült Államokba, és ott kezdett pénzügyim karriert, de igazán magasra a libanoni Audi Banknál emelkedett. Az Audi-klán Libanon egyik leggazdagabb családja, az általuk alapított bank nem csak az arab világban számít befolyásosnak, van leányvállalata Svájcban is. Ennek a svájci cégnek volt a vezérigazgatója Nagy István 2005 és 2012 között.

A Vasárnapi Hírek szerint Nagy Svájcban ismerkedett meg Kékessy Dezsővel, aki az első Orbán-kormány idején és 2002 után is komoly üzleti kapcsolatokat ápolt az Orbán-családdal. Mikor Kékessyt Orbán az első kormányzása idején párizsi nagykövetté nevezte ki, Nagy István vette át Kékessytől a genfi magyar tiszteletbeli konzuli címet.

Nagy Istvánt maga Kékessy mutathatta be Orbán Viktornak, majd a bankár egyre közelebb került a politikusoz, Orbán egyes értesülések szerint már 2010-ben nagykövetté nevezte volna ki Nagyot, de ő akkor még az Audi Banknak dolgozott, és nem akarta otthagyni állását. A bankár ennek ellenére is kapott megbízást a kormánytól, a magyar-arab üzleti kapcsolatokért felelt. Nagy valószínűséggel miatta járt ennyit Orbán Libanonban, és Szaúd-Arábiában.

Nagy aztán 2012-ben nyugdíjba ment az Audi Banktól, és jött is a berni nagyköveti kinevezés, azóta ő képviseli Svájcban Magyarországot. Ennek ellenére arab kapcsolatai is megmaradtak, 2014-ben, mikor Szaúd-Arábiában nem akarták fogadni vezetői szinten Orbánt, Nagy simította el a dolgokat, és intézte el, hogy végül a szaúdi királlyal is találkozhasson a magyar miniszterelnök. Különben furcsa is lenne, hogy miért kapott helyet a Szaúd-Arábiába látogató magyar delegációban Magyarország Svájci nagykövete.

A 2011-es szaúdi látogatás után még a Heti Válasz is írt Nagyról, a cikkük szerint a bankárt akkor csak Mr. Arábiaként emlegették Orbán környezetében.

Azóta pedig Orbán legtöbb svájci látogatásán együtt mutatkozik Naggyal, a nagykövet még arra a gyerekkórus-előadásra is elkísérte a miniszterelnököt, amire Orbán a feleségével, Lázár Jánossal és Lázár feleségével utazott ki Svájcba.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.