A bizottság engedélyezte Markó Attila előzetes letartóztatását

bűnügy
2015 március 30., 10:40
comments 18

A román parlament jogi bizottsága engedélyezte Markó Attilának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőjének őrizetbe vételét és előzetes letartóztatásba helyezését.

A döntés azután született meg, hogy az ügyészség a múlt héten ezzel a kéréssel fordult a bukaresti törvényhozói testülethez. Az őrizetbe vételt és a letartóztatást is nagy többséggel hagyta jóvá a szakbizottság. Mindkét esetben egy ellenszavazatot és egy érvénytelen szavazatot számoltak a 17, illetve 16 támogató voks mellett.

A vádhatóság három rendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítja a képviselőt amiatt, hogy a román restitúciós hatóság kártérítési bizottságának tagjaként a többi taggal együtt a piaci árhoz képest túlértékelt telkek alapján ítélt meg kártérítéseket.

A plenáris szavazásra várhatóan szerdán kerül sor.

Ciprian Nica, a jogi bizottság alelnöke elmondta, hogy a képviselő nem volt jelen a meghallgatáson, mert Magyarországon tartózkodik, de két ügyvédnő képviselte. A képviselő ártatlannak vallja magát, a blogján azt írta, hogy soha senkitől sem kért és nem is kapott csúszópénzt, sem az egyházi javak visszaszolgáltatása, sem a kártérítések ügyében

Markó Attilának az őrizetbe vételéről és előzetes letartóztatásáról tavaly december elején szavazott már a parlament, ami akkor is a hozzájárulását adta, de az ügyészség nem vette őrizetbe, és nem is bocsátott ki nemzetközi körözést a nevére, mert a képviselő akkor már Magyarországon volt.

Az ügyészség két hasonló, de egymástól elkülönített ügyben vizsgálódik Markó Attila ellen, mindkét ügyben hivatali visszaéléssel gyanúsítják túlértékelt kártérítések jóváhagyása miatt.
Őt tavaly novemberben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumnak a református egyház részére való visszaszolgáltatása miatt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.