A magyarok 42 százalékának megrendült a hite a pénzügyi rendszerben

gazdaság
2015 március 31., 11:10
comments 78

Az egész pénzügyi szektor látja a kárát a februárban kirobbant brókerbotránynak. A Bankmonitor a Buda Cash, a Hungária Értékpapír és a Quaestor csődje után készített reprezentatív felmérése szerint a megkérdezettek

42,4 százalékának a megmaradt bankokban és pénzügyi szolgáltatókban is megrendült a bizalma.

Mindössze 17,7 százalék mondta azt, hogy a bankokban a brókerbotrány ellenére is bízik, és csupán 13,8 százalék monda, hogy csak a rosszul működő brókercégeket érinti a botrány.

A magyarok egynegyede viszont a befektetőket is felelőssé teszi,

26,1 százaléknyi válaszadó mondta azt, hogy az embereknek jobban meg kellett volna fontolniuk, hogy hová fektetik be a pénzüket.

A brókerbotrány hatására a magyarok 17 százaléka válaszolt nemmel arra a kérdésre, hogy létezik-e egyáltalán tisztességes brókercég az országban. A válaszadók harmada szerint létezhet, csak ők nem tudják megkülönböztetni ezeket a tisztességtelenektől.

Ha a politika ebből azt akarná kiolvasni, hogy a magyarok a megingott bizalmuk miatt erős állami beavatkozásra, netán államosított bankrendszerre vágynak, akkor téved. A felmérés szerint a magyaroknak csak az ötöde bízná a pénzét állami tulajdonú bankra - csaknem ugyanennyien adnák brókereknek -, abszolút többségük,

56 százalékuk inkább nagy, külföldi tulajdonú bankban, 43 százalékuk pedig egyenesen külföldön tartaná a pénzét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.