Az ellenzéki pártok megint megpróbáltak kicserélni egy villanykörtét a Parlamentben

Tbg
POLITIKA
2015 március 31., 06:14
comments 352
  • Múlt héten összehozta a Quaestor-ügy a baloldali ellenzéket.
  • Hétfőre szét is esett a szövetség.

Bár múlt héten még úgy tűnt, a Quaestor-botrány legalább a baloldali ellenzék pártjait összehozza egy ügy erejéig, hétfőre nagyjából egyértelmű vált: nemcsak a Fideszen fog múlni, ha a Quaestor-ügy sosem lesz kellő mélységig feltárva.

Pénteken még együtt követelte a DK, az Együtt, a PM, az LMP és az MSZP Orbán Viktor és a Magyar Nemzeti Bank elnökének lemondását a Quaestor-botrány miatt.

“egy széttöredezett ellenzék történetében példa nélküli az, hogy egy bizalmatlansági helyzetben együtt tudunk működni a parlamentben és a parlamenten kívül”

- mondta Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke az MTI tudósítása szerint.

És bár a Jobbikot - amelyik hasonlóan kíváncsi a Quaestor-botrány részleteire - egyáltalán nem hívták meg a pénteki összeborulásra (Tóbiás József: a Jobbik nem ellenzéki), még így is példátlan összefogásnak látszott, amit Magyarország egyik legnagyobb brókerbotránya kiváltott az évek óta darabolódó pártocskákból.

Ám elég volt egy hétvége ahhoz, hogy az ellenzéki összefogás hétfőre szétessen, remek kíséretet szolgáltatva ahhoz az álszent fontoskodáshoz, amivel a Fidesz-KNDP próbálja kezelni a kérdést.

(Képesek az egészet ráhúzni a brókerekre és a szocialistákra, mintha nem ők kormányoznának öt éve, és nem a külügyminisztérium tette volna meg a keleti nyitás zászlóshajójává a bedőlt brókercéget, akinek vezetőjét bilincsben vitték el. Elég csak meghallgatni a napirend előtti ellenzéki felszólalásokra adott válaszokat, vagy azt, amit a VS derített ki arról, hogyan készítette fel Rogán Antal frakcióvezető a párt talpasait az ügy kezelésére.)

Mindenkinek annyi baja van

Pénteken az öt baloldali ellenzéki párt megállapodott abban is, hogy megpróbálnak vizsgálóbizottságot felállítani. Annak ellenére, hogy a bizottság felállítására a nagy többségű kormánnyal szemben halovány az esély - a milliárdos áfacsalásokat nem vizsgáló NAV-bizottságot is könnyűszerrel blokkolta a fideszes többség -, szimbolikus jelentősége lett volna.

Hétfőre azonban feloszlott a nagykoalíció, ráadásul pont úgy, ahogy az elmúlt években (évtizedekben) mindig, ha komolyabb parlamenti vizsgálódásra lett volna lehetőség.

Már abban nem volt egyetértés, hogy támogassák-e a pártok a Fidesz-KDNP törvényjavaslatát, amely "a brókerbotrányban érintett társaságok vezetőinek vagyonának zárolását" tenné lehetővé.

Az MSZP, a Jobbik és az LMP támogatta, az Együtt (2 független képviselő), a PM (1 független képviselő) és a DK képviselői nem.

Az Együtt azzal indokolta elutasítását, hogy ez egy "blöfftörvény", a kormánypártok ezzel terelnek, azaz nincs is egy ilyen törvényre szükség, hiszen a jelenleg hatályos jogszabályok alapján is megtörténhetnek a felelősségre vonások. Ugyanígy nemmel szavaztak a DK és a PM képviselői is.

"Az Együtt továbbra is nyitott a bizalmatlansági kezdeményezés, a vizsgálóbizottság és a közös, parlamenten kívüli ellenzéki megmozdulások támogatására más ellenzéki pártokkal együttműködve. A párt ugyanakkor sajnálja, hogy egyes ellenzéki pártok nem voltak elég bátrak megálljt parancsolni a Fideszes demagógiának a Quaestor-ügy eltusolása során."

Az Együtt, egészen pontosan Szelényi Zsuzsa ugyanakkor felállítana egy vizsgálóbizottságot, amelyet támogat az MSZP is, ám azt az LMP és a Jobbik, és természetesen a Fidesz sem támogatja. Hogy miért? Mert csak az ügy fideszes szálait fejtené fel, a 2010 előtti időket nem kapargatná.

A viszgálóbizottság a Quaestor-ügy Orbán-kormányhoz köthető ügyeit vizsgálná, miközben a brókercég a jelek szerint együttműködött a korábbi, szocialista kormányokkal is.

Ezért az LMP is beterjesztett egy vizsgálóbizottságot felállító javaslatot, amely egészen 1997-től, a tőkepiaci törvény megszületésétől vizsgálná nemcsak a Quaestor, hanem más, a mindenkori kormányzatokkal is szálakat szövegető brókercégeket. (Baumag pl.)

Az LMP szerint ugyanis kártalanítani is csak akkor lehet, ha egy alapos vizsgálat feltárja a felelősséget. Ebben is van valami.

A Párbeszéd Magyarországért ment a legmesszebbre, és érte el ezzel a leghalványabb sikert: Szabó Tímea egyenesen a parlament feloszlatásáról nyújtott be javaslatot, ám mindössze 2, frakcióval sem rendelkező képviselő támogatta (Varju László, DK és Szelényi Zsuzsa, Együtt) az ötletet.

A Jobbik pedig szokás szerint hiába nyújt be bármilyen javaslatot, kezd akcióba, szalonképtelensége miatt a legritkább esetben működnek vele együtt, így történt most is.

Az összefogásból kimaradt párt ezért önálló akcióba kezdett, arról nyilatkoztatják a parlamenti képviselőket, hogy ők és családtagjaik, illetve az ezekhez köthető cégeknek volt-e a Quasetorban pénzük, és ha igen, akkor kivették-e abban az időszakban, amikor a miniszterelnök már tudta, hogy baj van, csak Szijjártó Péteren és kormányán kívül nem szólt senkinek.

Nem akarom senkinek sem elrontani a kedvét, de a Parlamenttől valószínűleg érdemben semmiféle tisztázó vizsgálatra nem számíthatunk Quaestor-ügyben, miközben a legjobb az egészben, hogy mindegyik párt úgy tesz, mintha ki akarná deríteni a disznóságokat, közben pedig egészen véletlenül most is úgy alakul, hogy nem tudtak megegyezni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.