Az ukrajnai szakadárok egyik orosz parancsnoka szerint már nem titok, hogy az orosz hadsereg is harcol Ukrajnában

külföld
2015 március 31., 14:29
comments 200

Orosz reguláris csapatok orosz tábornokok és más magas rangú katonatisztek irányításával foglalták vissza a múlt hónapban az ukrán fegyveres erőktől a stratégiai fontosságú kelet-ukrajnai Debalceve városát - árulta el a BBC orosz nyelvű szolgálatának adott interjújában a donyecki szakadárok egy, Oroszországból érkezett egységparancsnoka.

Az orosz nyelvű honlapon kedden megjelent írás szerint a szentpétervári Dmitrij Szapozsnyikov - aki magát a szakadár Donyecki Népköztársaság különleges alakulatának parancsnokaként mutatta be - eddig nem ismert részleteket árult el a hadműveletről, amelynek során

a minszki tűzszüneti megállapodást figyelmen kívül hagyva a szakadár fegyveresek lerohanták a harcok sújtotta két megye székhelye, Donyeck és Luhanszk között félúton, a szeparatista területekbe beékelődve fekvő ukrán ellenőrzésű települést.

A várost hetekig tartották az ukrán egységek, majd miután a szakadárok már benyomultak oda, a kijevi hadvezetés utasítására kivonultak onnan.

„Február elején érkeztünk oda, a szomszédos településen, Vuhlehirszkben állítottunk fel támaszpontot, felállítottuk a nehézfegyvereket” - mesélte a szakadárok oldalán harcoló orosz parancsnok. Azzal folytatta, hogy 3-5 napra rá megérkeztek az orosz hadsereg harckocsijai szavai szerint a szibériai burjátföldről származó katonákkal.

„Nekik és ezeknek a nehézfegyvereknek köszönhetően foglaltuk el Debalcevét”

- jelentette ki. Hozzátette, hogy harckocsik és orosz katonai egységek érkeztek északról, a Luhanszki Népköztársaság területéről is.

Ukrán források annak idején jelentették, hogy a város ostroma és az ukrán fegyveres erők kivonulása közben az ellenség nehéztüzérséggel tüzelt egy magaslatról a településre és az ukrán katonákra.

„Úgy gondolom, hogy ez már nem titok, mindenki, az oroszok is elismerik. Rengeteg információt láttam erről az interneten, elismerték, hogy szolgálnak ot orosz katonák, és elég sok egységük van ott (Kelet-Ukrajnában). Az orosz fegyveres erők egységeinek köszönhetően sikerül gyorsan állásokat elfoglalnunk” - mondta Szapozsnyik.

Szavai szerint nem egy, Debalcevéhez hasonló esetben döntő jelentőségű volt az orosz reguláris hadsereg által a szakadár fegyvereseknek nyújtott segítsége.

„Magától értetődő, hogy minden műveletet, különösen az olyan nagyszabásúakat, mint az ukrán csapatok bekerítése orosz tábornokok vezényelnek le. Közös haditervet egyeztetnek a mi parancsnokainkkal” - közölte Szapozsnyikov. Szavai hitelességét alátámasztva kijelentette, hogy személyesen gyakran megfordult a parancsnoki főhadiszálláson, ahol jelentéseket kellett tennie, illetve különböző információkat adott át. Ugyanakkor nem volt hajlandó megnevezni azokat az orosz tiszteket, akik a debalcevei műveletet irányították, mondván, hogy nevük nagy visszhangot keltene Oroszországban.

A szakadár parancsnok véleménye szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió szándékosan nem fedik fel az orosz katonák jelenlétét Kelet-Ukrajnában, hanem szemet hunynak fölötte. Moszkva hivatalosan tagadja, hogy orosz katonák lennének Ukrajna területén.

Petro Porosenko elnök utasítására február 18-án kezdődött az ukrán fegyveres erők kivonása Debalcevéből, ahonnan az ukrán hadsereg vezérkarának adatai alapján 2030 katonát vontak ki. A város elhagyása közben hivatalos adatok szerint 66 katona esett el és több mint 300 sebesült meg. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.