A Magyar Tudományos Akadémia szerint semmi sem bizonyítja a barguzini Petőfi-csontok eredetiségét

meghökkentő nemtudomány
2015 április 01., 20:21
comments 100

Múlt héten a Petőfi-MEGAMORV bizottság szórakoztató időutazás keretében, kínai genetikusok eredményeivel bizonygatta, hogy 1989-ben a Bajkál-tó partján fekvő Barguzin temetőjében megtalálták a Nemzeti dal szerzőjének sírját.

LOL

Az egész előadás hangulatát remekül érzékelteti Botos Tamás kollégánk fotója:

megamorv_petofi_10

A Magyar Tudományos Akadémia felvette a versenyt a Grabovoj-számsorok gyógyító erejében hívők örültségével vetekedő csoporttal, és hosszú közleményben magyarázzák a triviálist.

Továbbra sincs bizonyíték az állítólagos Petőfi-csontokra.

Az akadémia szerint III. Richárd angol király csontvázának azonosítása és újratemetése bizonyítja, hogy lehetséges rég elhunyt és eltűnt történelmi személyek azonosítása, de ahhoz szigorú tudományos precizitás mellett kivételes szerencse is kell.

photo_camera Forrás: Megamorv-Petőfi Bizottság Egyesület

A Bajkál-tó partján kihantolt - tudományos vizsgálatok szerint női - csontvázról a MEGAMORV Bizottság a kínai igazságügyi minisztérium Igazságügyi Orvostani Intézetével végeztetett DNS-mintát. Az MTA Archeogenetikai Laboratóriumának tudósai ezt a jelentést vizsgálták meg. A szakértők szerint

  • egyfelől a csontok ismeretlen holléte miatt a tudományos közösség számára ellenőrizhetetlenek voltak a mintavétel körülményei,
  • másfelől "csak a mitokondriális DNS egyes szakaszait, az ún. hipervariábilis I-es és II-es régiót vizsgálták, ám ez más kromoszomális jellegzetességek vizsgálata nélkül legfeljebb csak a rokonság kizárására használható, pozitív rokonsági kapcsolatok igazolására nem."

A minta a szennyeződés miatt nem is alkalmas arra, amire megamorvék használni szerették volna. Az MTA BTK Régészeti Intézet szakértői azt is megmelítik, hogy a Megamorv-Petőfi Bizottságtól kapott dokumentum adatai alapján a barguzini csontból nyert anyai ági DNS-mintázat nem csak ezt a két vizsgált embert (a barguzini álpetőfi és Petőfi Sándor lánytestvérének állítólagos DNS-e) köti össze, de "egy, Németországban összeállított, néhány tízezer adatot tartalmazó adatbázisból is mutat ezres nagyságrendű egyezést. Ez azt mutatja, hogy az a genetikai jellegzetesség, amit a sanghaji szakemberek a rokonság bizonyítására kívánnak felhasználni, nagyon gyakori az európai népességekben."

Az MTA közleménye ezenkívül felsorolja a történelmi érveket és bizonyítékokat, amelyek szerint Petőfi nem eshetett orosz hadifogságba, és összefoglalják a barguzini expedíció történetét és tudományos utóéletét is. A MEGAMORV Bizottság most a költő "újratemetésére" készül.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.