Először ítéltek börtönre egy nőt az Egyesült Államokban magzatgyilkosságért

külföld
2015 április 01., 08:46
comments 413

Indiana államban hétfőn húsz évnyi börtönre ítélték a 33 éves Purvi Patelt magzatgyilkosságért és gondatlanságért. Összesen 30 évnyi büntetést kapott, de ebből tízet felfüggesztve a gondatlanságért, és ezzel egyidejűleg hatot a magzatgyilkosságért. Ezzel Patel lett az első nő az Egyesült Államokban, akit elítéltek hasonló vádak miatt.

A nőt 2013 júliusában tartoztatták le, miután erősen vérezve ment be egy sürgősségi klinikára Mishawaka városában, Indiana államban. Bár kezdetben tagadta, hogy terhes lett volna, később bevallotta az orvosoknak, hogy elvetélt, és halva született magzatot a szemetesbe dobta.

Az Indianai Vallásos Koalíció a Reprodukciós Igazságért vezetője, Sue Ellen Braunlin szerint Purvi 23-24 hetes terhes lehetett, míg az ügyészség szerint 25 hete lehetett az. Az ügyészség is elismerte, hogy a magzat a világra jövetelét követő másodperceken belül meghalhatott.

purvi_patel

Patel ügyvédjei azzal érveltek, hogy a nő pánikba esett, amikor rájött, hogy megindult a szülés. A nő egy konzervatív hindu családból származott, ahol a házasságon kívüli szexet nagyon elítélik, a gyermek pedig egy ilyen kapcsolatból származott volna.

Jogvédők teljesen felháborodva fogadták az ítéletet. Ami érthető is, valakit azért büntessenek ennyire súlyos börtönnel, mert elvetélt és utána orvoshoz fordult, az egészen elképesztő.

A nő hiába védekezett azzal, hogy a magzat halva született, az ügyészség szerint a pár másodperc, amíg élhetett, elég lehet ahhoz, hogy gondatlansággal vádolják meg Patelt. Az ügyészség azzal is érvelt, hogy a nő abortuszt előidéző gyógyszereket rendelt az internetről, de a vérvizsgálat ezt nem támasztotta alá, semmiféle gyógyszer nyomát nem találták meg a szervezetében.

Patel az első nő, akit elítélték, de nem az első, akit megvádoltak Indiana állam magzatgyilkossági vádjával. 2011-ben egy kínai amerikai nő ellen indult eljárás, aki heves depresszióval küzdött, és öngyilkosságot kísérlet meg. Ő túlélte, de magzata nem. Az állam pedig ahelyett, hogy orvosi segítséget vagy szakembereket kínált volna a nőnek, gyilkossági vádat akasztott rá.  (NBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.