Kaliforniában népszavazást tartanának a melegek kiirtásáról

jog
2015 április 01., 18:28
comments 396
  • Egy kaliforniai férfi szerint a világot csak az menthetné meg Isten haragjától, ha fejbe lőnének minden meleget.
  • Erről még népszavazást is kezdeményezett.
  • Úgy tűnik, hogy a kaliforniai törvények szerint hamarosan kezdheti is gyűjteni az aláírásokat.

Kalifornia állam mindig is büszke volt arra, hogy polgárai előtt nem állnak különösebb törvényi akadályok, hogy élni tudjanak a közvetlen demokrácia eszközével, a népszavazással. Ebben az államban akár még az alkotmányt is lehet ezzel módosítani. Az utóbbi években is csomó fontos kérdésben döntöttek népszavazás útján: az adókról, a melegházasságról, a fű legalizálásáról vagy éppen arról, hogy kötelező legyen-e az óvszerhasználat a pornófilmekben.

Népszavazást kezdeményezni Kaliforniában egyszerű, elég annyi hozzá, ha a kezdeményező a kérdése benyújtásakor befizet egy 200 dolláros illetéket (~55 ezer forint), és már mehet is gyűjteni az aláírásokat. A rendszerbe persze kódolva van, hogy rengeteg nagyon hülye kérdés fog megjelenni az aláírásgyűjtő íveken, de a legelszálltabb kreténségek kezdeményezőinek általában nem is szokott sikerülni, hogy begyűjtsék a szükséges 365 ezer aláírást, így azokról nem is kell népszavazást tartani.

Azonban mivel az illeték összege 1943 óta változatlan, így az inflációnak köszönhetően egyre olcsóbbá válik népszavazást kezdeményezni bármiről, ami persze növeli a hülye kérdések számát.

  • Előfordult már, hogy valaki azért gyűjtött aláírásokat, hogy 6 részre darabolják fel az államot,
  • volt, aki a válást akarta betiltani,
  • 1978-ban pedig népszavazást is tartottak arról, hogy ki kell-e tiltani a meleg tanárokat az állami iskolákból. Végül a kaliforniaiak nem szavazták meg.

Egy Matt McLaughlin nevű jogász februárban beadott népszavazási kezdeményezése azonban még az eddigi hülye beadványokhoz képest is annyira meredek volt, hogy a körülötte kialakult viták alapjaiban kérdőjelezik meg az eddigi engedékeny rendszert.

Bumm a fejbe

McLaughlin beadványa szerint egyszerűen engedélyezni kellene, hogy Kalifornia államban mindenkit fejbe lehessen lőni, aki a saját neméhez vonzódik.

Indoklása szerint még mindig jobb, ha a melegek halnak meg, mintha Isten pusztítaná el az egész emberiséget a Földön túlburjánzó tolerancia felett érzett dühében.  Azokkal már megengedőbb lenne, akiket csak azon érnek, hogy melegpropagandát terjesztenek: az ő esetükben Isten féktelen dühét már akár egy 1 millió dolláros büntetéssel is le lehetne csillapítani

A jelenlegi szabályozás szerint az igazságügynek a 200 dolláros illeték befizetése után ezt a kezdeményezést is hitelesítenie kellene, hogy megindulhasson az aláírásgyűjtés.

Azonban ez Kamala Harrisnél, Kalifornia legfőbb ügyészénél annyira kiverte a biztosítékot, hogy még úgy sem hajlandó tovább engedni kezdeményezést, hogy azzal

nyilvánvalóan csak annyi történne, hogy McLaughlin megtalálná az állam másik 100 hasonló hülyéjét, és elegendő támogatás hiányában az egész kezdeményezés el is bukna.

Azt pedig nehéz lenne elképzelni, hogy népszavazás esetén a többség a fejbelövetők oldalára álljon. Ha pedig az Isten pusztító haragjától való félelem mégis megszavaztatná a többséggel a fejbelövetést, akkor a Legfelsőbb Bíróság élből elkaszálná az ebből születő törvényt.

Jogilag Harrisnek nem lenne mérlegelési lehetősége, de mégis a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, hogy ebben az esetben mentse fel a hitelesítési kötelezettsége alól, mert szerinte neki elsősorban az a dolga, hogy megvédje az alkotmányt és a kaliforniaiak jogait. Ez a kezdeményezés viszont nem csak hogy veszélyezteti a közbiztonságot, hanem  annyira nyilvánvalóan alkotmányellenes, hogy nincs helye a társadalomban.

Amerikai jogászok közül sokan vitatják, hogy Harrisnek lehet-e bármilyen mérlegelési lehetősége a kérdésben. Mások viszont amellett érvelnek, hogy az államnak a legminimálisabb szinten sem szabad legitimálnia olyan kezdeményezéseket, amelyek az állampolgárok egy bizonyos csoportjának kiirtását támogatják.

Itthon állítólag elegük lett a hülyékből

Két évvel ezelőtt az Országos Választási Bizottság itthon is rendesen kiakadt azon a beadványon, amelyik

megfosztott volna minden vagyonától és 48 órán belül kivégzett volna minden olyan országgyűlési képviselőt, aki nem fogadja el az általa megjelölt törvényeket.

Már az ingyen sör ötletéért sem voltak oda, de az OVB tagjainak ez már tényleg sok volt, feljelentést is tettek az ügyben. A választási szervek tagjai a korábbi szabályozás idején elég sokat panaszkodtak amiatt, hogy a komolytalan kérdésekkel is foglalkozniuk kell.

Az új népszavazási törvény viszont szűkített a korábbi szabályozáson, a kezdeményezők már nem nyújthatják be egyedül a kérdéseiket, hanem legalább 20 aláírót kell az ügyük mellé állítaniuk. Ráadásul a népszavazásra feltett kérdés még csak szeméremsértő, vagy más módon megbotránkoztató kifejezéseket sem tartalmazhat. Így a magyar politika szórakoztató őrültjei szép lassan le is szoktak arról, hogy népszavazási kezdeményezésekkel próbálják megrengetni a világot.

Magyarországon más a helyzet

Magyarországon fordítva működik a rendszer, mint Kaliforniában, a népszavazásra beadott kérdések még az aláírásgyűjtési szakasz előtt mennek át komolyabb vizsgálaton.

Bár a 300 forintos vizitdíjjal nekünk sincs okunk szégyenkezni a lényegtelen dolgokról megtartott népszavazások nemzetközi mezőnyében, de Magyarországon azért mindig is korlátozottabb volt a népszavazással eldönthető kérdések köre. Már az Alaptörvény is felsorol egy csomó olyan témakört, amiről eleve nem lehet népszavazást tartani, ezen túl pedig a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság is elég rendesen meg szokta szórni, hogy mi juthat el odáig, hogy egyáltalán aláírásokat lehessen gyűjteni a szavazás kiírásához. Legutóbb az ellenzék 19 kérdéséből 2 kérdést engedett át az NVB.

Ha pedig egy-egy kérdés át is jut a választási szervek szűrőjén, akkor a kezdeményezőknek 200 ezer aláírást kell összegyűjteniük, hogy arról ügydöntő népszavazást lehessen tartani.  Ha ez is megvan, akkor kiírják a népszavazást, de ahhoz, hogy az érvényes is legyen, a választópolgárok  legalább felének el kellene mennie szavazni. Ezt a szigorítást az Alaptörvény vezette be. Ezek alapján a rendszerváltás óta megtartott népszavazásaink közül egyedül a 2008-as lett volna érvényes.

Így Magyarországon nagyon nehézzé vált közvetlenül beleszólni a döntéshozatalba,  ami azért elég nagy gond, mert bizonyos esetekben azért lenne értelme.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.