Erdő Péter: „az emberek nincsenek mindörökre bezárva az anyag korlátai közé”

vallás
2015 április 05., 11:08
comments 151
photo_camera Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezeti a húsvéti vigíliát Budapesten, a Szent István-bazilikában. MTI Fotó: Marjai János.

Húsvéti istentiszteleket mutattak be a keresztény történelmi egyházak. Erdő Péter és Bogárdi Szabó István Húsvét üzenetéről beszélt.

„Bár az ismétlődő elkeserítő események miatt az emberek hajlamosak a csüggedésre, nem értelmetlen körforgás az emberiség története,”

mondta Erdő Péter bíboros az esztergomi bazilikában húsvétvasárnap tartott szentmiséjén.

„Hajlamosak vagyunk újra és újra a csüggedésre. Könnyen azt gondoljuk, az emberi gonoszság és tudatlanság új és új bajokat zúdít a világra, ugyanazok az elkeserítő események ismétlődnek. De nem értelmetlen körforgás az emberiség élete.”

Erdő Péter hozzátette, ahogyan elhengeríttetett a kő Krisztus sírboltjának ajtajából, úgy szabadulunk meg mi is a halál és a pusztulás hatalmából. Az emberek nincsenek mindörökre bezárva az anyag korlátai közé, testük pusztulása nem zárja le "elmozdíthatatlan sziklaként" személyes életük történetét.

„Éljük derűsen és kirobbanó erővel, szeretettel és nagy távlatokba tekintve egész életünket. Ajándékozzuk tovább a világnak a feltámadás hitét és örömét. Jézus Krisztus a saját halálát áldozatnak tekintette.

Az ő pászkája is átmenet a halálból az életbe, az emberi élet korlátai és nyomorúságai közül az örök boldogságba. Minket is örök életre és boldogságra hív. Megváltó áldozatának erejéből a bűn rabságából Isten fiainak szabadságára vezet bennünket.”

photo_camera Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igét hirdet a húsvéti ünnepi istentiszteleten a budahegyvidéki református templomban. MTI Fotó: Marjai János.

Húsvétvasárnapi igehirdetésében Bogárdi Szabó István református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke szintén húsvét üzenetéről beszélt.

„Az angyalok kérdésében, hogy "miért keresitek a holtak között az élőt", benne van már az örök élet reménye.

A feltámadással abszolút új kezdődik: a bosszú, a számonkérés, a ritualizálás, az áldozatok hosszú története helyett elkezdődik a kegyelemnek és a szeretetnek a története.” Bogárdi Szabó István szólt arról is, hogy ma is átélik az emberek, hogy a rombolásnak és a halálnak az erői időről-időre nekifeszülnek az életnek, és "elnyeléssel fenyegetik azt". Megdöbbentőnek nevezte, hogy

az internetes közösségi oldalon közzétett képek egyikén húsvéti táncmulatságra hívnak valahol Nyugat-Európában, egy másik képen pedig a kenyai egyetemen ártatlanul, hitük miatt legyilkolt keresztény hallgatók láthatók.

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.