KELL: az izzó, ami nem vonzza a rovarokat

tudomány
2015 április 05., 03:07
comments 38

A lámpa fénye vonzza a rovarokat. Ez mérsékelt égövi, viszonylag jó és általános egészségügyi ellátással bíró országunkban legfeljebb apróbb kellemetlenségeket okoz mindazoknak, akik nem feltétlenül szeretik zárt helyiségben vagy szunyoghálóba burkolva tölteni a nyárestéket, a trópusi országokban viszont igen kellemetlen következményekkel is járhat. Az ottani rovarok olyan halálos, vagy éppen csak rémisztően gusztustalan betegségeket terjesztenek, mint a Chagas-kór, a malária, vagy éppen ez itt.

A betegségek terjedésében nagy szerepe van világítótesteinknek is: a hagyományos fényforrások, és méginkább a legmodernebb ledlámpák ugyanis rengeteg kék és zöld fényt sugároznak, ez pedig gps-ként vezeti rá a rovarokat emberi prédájukra.

Ez a felismerés vezette rá ezt a kutatócsoportot arra, hogy az izzók fehérfényspektrumának finomhangolásával kísérletezve létrehozzanak egy olyan égőt, amely

emberi szemmel nézve még mindig fehér fényt bocsát ki, de úgy, hogy közben jelentősen kevesebb kékből és zöldből keveri ki azt.

Az így finomhangolt izzó méréseik szerint 20 százalékkal kevesebb rovart vonzott. „Nem tudjuk, hogy ez-e a hullámhosszok legjobb konfigurációja, mert ez csupán az első alkalom, hogy bárki ezzel kísérletezett volna” – mondta a találmányról a kutatás vezetője, Travis Longcore a Dél-Kaliforniai Egyetemről. „Egyelőre csak annyit állítunk, hogy van rá lehetőség, hogy LED-ekkel olyan fényt állítsunk elő, amit akarunk, nem pedig olyat, amilyet a lámpa tud” – mondta.

Longcore és csapata most tovább kísérletezik, hogy megtalálja azt a színkeverést, amivel a legtöbb, betegséget terjesztő rovart távol tarthatnák. (Via Popular Science. Címlapkép: Potyike / Flickr CC BY-NC 2.0)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.