200 év alatt 20 centit nőttek a holland férfiak, végre kiderült, hogy miért

nem túl meghökkentő tudomány
2015 április 09., 06:57
comments 264

Régóta népszerű kutatási téma, hogy miért magasabbak átlagukban a hollandok, mint a körülöttük élő népek tagjai. Az országban a nők 171 centiméterre, a férfiak pedig 184 centiméterre nőnek meg átlagban. Mindez azért is rejtély némileg a tudomány számára, mert 200 évvel ezelőtt még a hollandok a kifejezetten alacsonyabb népek közé tartoztak.

A legelterjedtebb magyarázat szerint a kulcs a táplálkozásban van: a hollandok kalóriadús, egészséges ételeket esznek, ami megdobhatta a testmagasságukat. És ehhez önmagában lehet köze a megoldáshoz, de önmagában nem kielégítő magyarázat, hiszen Nyugat-Európa szerte élnek emberek hasonló életkörülmények között, mégsem ennyire magasan.

Hollandiában az elmúlt 150 évben 20 centiméterrel nőtt az átlagmagasság.

Ez hatalmas változás, mert bár ugyan a legtöbb ország lakói magasodtak ez idő alatt, de közel sem ekkora mértékben. Most egy londoni népegészségügyi kutatóintézet, a London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatói indultak a rejtély nyomába. Holland statisztikai adatbázisokat feldolgozva összesen 94500 holland polgár adatait nézték meg, akik 1935 és 1967 között éltek az országban. Ebben a három évtizedben pedig azt találták, hogy a legtöbb gyermek a magas férfiak és az átlagos magasságú nők kapcsolatából született.

hollandffi

A statisztikák szerint például a legtermékenyebb férfiak hét centiméterrel az országos átlag fölött voltak: 0,24 gyermekkel több született általuk, mint a legkevésbé termékeny férfiak révén, akik 14 centivel voltak az országos átlag alatt. Itt nem arról van szó, hogy biológiailag lennének termékenyebbek, hanem hogy a holland nők inkább választották őket párnak, azaz inkább kerültek olyan kapcsolatba, melyből gyerek születhetett.

És Hollandiában a magasabb nők is több gyermeket hoztak a világra ahhoz képest, hogy más országokban a magas nők jellemzően kevésbé termékenyek. A kutatás szerint a magyarázat tehát mindössze a természetes kiválasztódásbán rejlik. És abban, hogy ennek köszönhetően idővel egyre több holland ember kezdett el magas géneket hordozni.

Így a remek életkörülmények (amik eddig is ismertek voltak) mellé most bejött az evolúció, mint magyarázat arra, hogy miért olyan magasak a hollandok. A magasság ráadásul kifejezetten örökölhető tulajdonság, magasabb szülőknek jellemzően inkább születik magas gyermekük, mint alacsonyabb szülőknek. Ennek köszönhetően emelkedett lépcsőzetesen a holland átlagmagasság.

Ez amúgy egyáltalán nem magától értetődő beágyazódott igény, hogy a nők a magasabb férfiakat választják, a kutatás például idézi az Egyesült Államok példáját, ahol a legtöbb gyermek átlagos férfiak és alacsonyabb nők kapcsolatából születik. (Guardian, címlapkép: Martin Abegglen, Flickr)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.