Venezuelával csípkedték Obamát a latin-amerikaiak

Tbg
külföld
2015 április 11., 19:22
comments 149

Az amerikai és a kubai elnök az egymással folyó párbeszéd és együttműködés elmélyítése mellett foglalt állást, hangsúlyozva, hogy le kell zárni a múltat, a jövő felé kell tekinteni.

Az Egyesült Államok "nem lesz a múlt foglya" sem a Kubához, sem a latin-amerikai térség egészéhez fűződő viszonyában - hangsúlyozta Barack Obama amerikai elnök az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) csúcstalálkozóján.

photo_camera Obama és Castro pénteken Panamavárosban. (AFP PHOTO / PANAMAI ELNÖKSÉG)

"A hidegháború véget ért" - mondta Obama, hozzátéve, hogy nem kíván belemerülni olyan vitákba, amelyek még az ő születése előtt kezdődtek. A problémákat úgy akarja megoldani, hogy az egész térséggel együttműködik.

"Történelmi pillanatnak" minősítette az AÁSZ mostani csúcstalálkozóját, amelyen most először van jelen a térség mind a 35 államának vezetője, így Kubáé is. Úgy vélte: az Egyesült Államok és Kuba politikai közeledése az egész térség számára fordulópontot jelent.

Obama ugyanakkor némi védekezésre is kényszerült ezen a fórumon. Rafael Correa ecuadori elnök ugyanis élesen bírálta Washingtont, szerinte e nagyhatalom "folytatja törvénytelen beavatkozását" Latin-Amerikában.

Példaként említette a Venezuela és az Egyesült Államok között kialakult feszültséget. (Az Egyesült Államok márciusban szankciókkal sújtott hét venezuelai tisztségviselőt emberijog-sértés és korrupció vádjával, Venezuela válaszul kiutasította az országból az Egyesült Államok caracasi diplomatáinak többségét).

Az amerikai elnök e bírálatra reagálva elismerte, hogy országa emberi jogi területen folytatott politikája nem volt mindig helyes, de - fűzte hozzá - nem tekinti beavatkozásnak, ha felemeli szavát bizonyos helyzetekben, amikor az emberi jogokról van szó.

Raúl Castro kubai elnök felszólalását a jelenlévők üdvrivalgással fogadták. Beszéde mintegy negyven percig tartott, s ebben ő is békülékeny hangot ütött meg északi szomszédjával szemben. Kedvezően értékelte amerikai kollégájának bejelentett szándékát, miszerint hamarosan leveszi a szigetországot a terrorizmust támogató országok listájáról.

Raúl Castro "felmentette" Obamát az előző amerikai elnökök által követett amerikai politika miatti felelősség alól. A pulpituson "becsületes embernek" nevezte az amerikai elnököt.

Raúl Castro ugyanakkor védelmére kelt Venezuelának, amelyet "testvérköztársaságnak" nevezett. Úgy vélte, a Nicolás Maduro elnök vezette ország semmiféle nemzetbiztonsági veszélyt nem jelenthet egy olyan nagyhatalomra nézve, mint az Egyesült Államok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.