David Cameron a bevándorlási politika szigorításával szólongatja a keményen dolgozó kisembereket

külföld
2015 április 12., 12:26
comments 76

Csak négyévnyi folyamatos nagy-britannia munkaviszony után lehetnének jogosultak a jóléti ellátások teljes körére az EU más országaiból érkező bevándorlók, ha David Cameron kormányon maradhat. A május 7-i általános választásokra készülő Cameron a Sunday Timesnak adott interjújában fejtette ki elképzeléseit.

A konzervatívok idén a keményen dolgozó kisembert (hardworking people) állították kampányuk központjába, hogy visszahódítsák az EU- és bevándorlóellenes UKIP-hez vándorolt szavazóikat. Az új program részeként Cameron azt tervezi, hogy az EU-s bevándorlók csak akkor juthassanak egyáltalán bármilyen jóléti ellátáshoz, ha előbb befizetik a kétszeresét annak az összegnek, amire a jelenlegi szabályok alapján érkezésük pillanatában is jogosultak.

Most ugyanis Cameron szerint minden juttatást összeadva egy friss bevándorló akár évi tízezer fontot is kaphat. A jövőben a juttatások feltétele az lesz, hogy befizessen legalább 22 ezer fontot a brit ellátórendszerbe.

Ettől azt remélik, hogy a bevándorlás mértéke az évi százezres szintről pár tízezer főre essen vissza.

Cameron terve amúgy egyáltalán nincs összhangban az európai joggal, amely ilyen alapon nem enged különbséget tenni európai polgárok között. Cameron ezért most az uniós alapszerződés újratárgyalására is készül, majd 2017-ben népszavazást tervez kiírni a brit EU-tagságról. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.