Amerikában már az öreg és haldokló kutyák is füveznek

Egészségügy
2015 április 13., 11:03
comments 35

A Quartz tőle szokatlanul hosszú írást jelentetett meg az állategészségügyi marihuána-felhasználásról. A cikk egy Wendy Mansfield nevű nő történetével indul, neki már megvolt az időpontja az állatorvosnál a 15 éves, beteg labradorjának elaltatására, de utolsó próbaként egy marihuána-tartalmú süteményt adott neki. A kutya korábban többször nyalogatta mancsait, ez pedig orvosa szerint a fájdalom jelen volt. A sütemény elfogyasztása után azonban percekkel később megszűntek a kutya fájdalmának látható jelei.

A kutya később is kapott ilyen falatokat, és hetek alatt szinte teljesen felépült, vidámabb lett, járkált, rendesen ivott és evett.

A csodakekszet egy pékség készítette, amelyik más marihuána-tartalmú termékeket is forgalmaz, emberi fogyasztásra is.

A kutyakekszeikbe azonban nem az a fajta marihuána került, amit az emberek kapnak, állatoknak a marihuána növény szárából kinyert szert adnak. Ennek THC-tartalma alacsonyabb, mint a növény leveleié, van benne viszont CDB, ami szintén egy kannabisz-hatóanyag, és bizonyítottan csillapítja a fájdalmat.

A gond csak az, hogy az állatoknak adható marihuána-tartalmú készítmények piaca egyáltalán nem szabályozott még az Egyesült Államokban. A legtöbb, ilyen termékekkel foglalkozó cég ezért használja a marihuána szárát, hiszen ha a növény leveléből készült terméket adnának állatoknak, azzal egészen biztosan törvénytelenséget követnének el.

Volt azonban olyan vállalkozás is, akit a CDB-tartalmú készítményei miatt is ellenőrzött a Szövetségi Gyógyszerügyi Hivatal, valószínűleg azért, mert terméküket olyan szavakkal reklámozták, amilyenekkel a gyógyhatású készítményeket szokták. Ha viszont sima kutyafalatként reklámozzák a marihuánás termékeket, akkor az kisebb eséllyel kelti fel a hivatal figyelmét.

Több, a marihuána egészségügyi használatát már legalizáló állam igyekszik változtatni ezen, és a szer állat-egészségügyi használatát is megfelelően legalizálni igyekeznek. A legtöbb javaslat szerint az állatoknak készülő termékekre is olyan szabályozás vonatkozna, mint az emberi fogyasztásra szánt készítményekre: ha az állatorvos felírja, mehet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.