IX. Lajos a fejét vakarja sírjában: Franciaország meleg nagykövetet küldene a Vatikánba

vallás
2015 április 15., 15:10
comments 142

Franciaország kitart azon álláspontja mellett, hogy Laurent Stefanini személyében homoszexuális nagykövetet küld a Vatikánba - mondta szerdán Stéphane Le Foll francia kormányszóvivő.

Párizs és a Szentszék között három hónapja diplomáciai konfliktust okoz a homoszexuális diplomata kinevezése, mivel a Vatikán semmilyen választ nem adott a januárban meghozott francia döntésre, ami elutasítással ér fel.

"Franciaország döntött a Vatikánba delegált nagykövetéről. Ez a választás Laurent Stefaninire esett és ez marad Franciaország álláspontja"

- mondta a kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésére.

A francia média tényként kezeli, hogy a diplomata vállalt homoszexualitása okoz gondot a Vatikán számára, jóllehet ezt egyik fél se mondta ki. A pápa személyes ellenzése is felmerült magyarázatként, de elemzők azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a házasság intézményének a homoszexuális párokra történő franciaországi kiterjesztése jelent gondot a Szentszéknek.

"Mindegyik nagykövet kinevezését jóvá kell hagyni ott, ahova kinevezzük. Várjuk a Vatikán válaszát. De Franciaország álláspontja nem változik, Laurent Stefaninit javasoljuk vatikáni nagykövetünknek" - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Az 55 éves Laurent Stefanini soha nem titkolta homoszexualitását. Gyakorló katolikusként egyébként 2001 és 2005 között Franciaország szentszéki nagykövetségén dolgozott tanácsosként, ahol elismeréssel tekintettek munkájára.

"Laurent Stefanini az egyik legjobb diplomatánk, ez az oka a kinevezésének. Várjuk a választ a jóváhagyási kérelemre"

- jelezte szerda délután a francia elnöki hivatal.

Franciaországot az év eleje óta egy ügyvivő képviseli a Vatikánban, ahogy 2007-2008-ban is, amikor egy hasonló eset okozott diplomáciai válságot a két állam között. Akkor is egy homoszexuális diplomata kinevezését nem hagyta jóvá a Vatikán. A hónapokig tartó patthelyzetet végül Párizs akkor úgy oldotta fel, hogy egy másik diplomatát javasolt nagykövetnek. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.