A nyilvános megalázás után elengedték az őrizetből az IMF volt vezérigazgatóját

külföld
2015 április 17., 20:41
comments 58
photo_camera AFP PHOTO / JAVIER SORIANO

A spanyol közvélemény az elmúlt években hozzászokhatott, hogy a rendőrség időről időre őrizetbe vesz pár bankvezért. Ezt általában diszkréten szokták intézni, de Rodrigo Ratóval nem voltak ilyen kegyesek:

az egész ország láthatta, ahogy a rendőrautóhoz vezetett Rato fejét lenyomja a pénzügyőr, és úgy tessékeli be a hátsó ülésre.

A felvételt az összes híradóban lejátszották, szinte végtelenítve, a pénteki lapok pedig mind a címlapjukon közölték a képet.

"A pillanat, amikor a pénzügyör megragadja a fejét... jelzi a pontot, ahonnan már nincs visszatérés, amikor végleg magunk mögött hagytunk egy korszakot" - írja az El Mundo.

Rodrigo Rato ugyanis nem egy bankár, hanem az elmúlt húsz év spanyol történelmének egyik meghatározó alakja. A csúcsra az IMF vezérigazgatójaként ért fel, de volt pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes is.

Ratót csütörtökön adócsalás, pénzmosás és vagyontárgyak eltüntetésének gyanújával vették őrizetbe, de folyamatban van ellene két másik büntetőügy is, amelyekben már meg is vádolták: az ügyészség szerint a 2012-es összeomlása után 22 milliárdos állami segéllyel megmentett Bankia pénzügyi csoport elnökeként szerepe volt az összeomláshoz vezető hitelezési gyakorlat kialakításában, illetve abban, hogy a cégcsoport vezetői a feketekasszából finanszírozták személyes kiadásaikat.

Az adócsalási ügyben hivatalosan még csak gyanúsítottként sem nevezték meg, és pénteken már szabadon is engedték. "Otthon vagyok, és szabad vagyok" - mondta szabadulása után, hozzátéve, hogy teljesen megbízik a spanyol igazságszolgáltatásban és együttműködik a hatóságokkal.

Rato nagyon látványosra sikerült őrizetbe vétele különösen rosszul jöhet Mariano Rajoy kormányfőnek, akinek egykor miniszterelnök-helyettese volt. Májusban önkormányzati választásokat tartanak, az év végén pedig parlamenti választásokat, a közvélemény-kutatások szerint pedig összeomlóban van a kormányzó Néppárt támogatottsága. (Via The Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.