Újpest is bejelentkezett az új kórházért

Egészségügy
2015 április 18., 11:48
comments 15

Április elején derült ki, hogy az egészségügyi kormányzat a korszerűtlen és drága János kórház bezárására készül. A Népszabadság összefoglalója szerint

fideszes kerületi polgármesterek elkezdtek lobbizni az új kórházért.

Láng Zsolt II. kerületi városvezető üdvözölte Tarlós István kijelentését, miszerint a 2007-ben bezárt OPNI (a Lipót) is szóba jöhet. Tarlós István hétfőn jelentette be a Kossuth rádióban, hogy

"Budán kellene felépülnie a kormány által tervezett új kórháznak, és erre az egykori OPNI területe a legalkalmasabb."

Az OPNI mellett szól az is, hogy az állami tulajdonú terület üresen áll, nem kell úgy szervezni az építést, hogy akadályozza a gyógyítást. A János kórház okán érintett XII. kerület óvatosabb. Ők megkérdeznék a kerületi lakosokat, mielőtt egy új kórházat befogadnak - például a bezárandó János kórház helyén.

De beszállt a buliba Újpest fideszes polgármester, Wintermantel Zsolt is. Nyílt levélben fordult a döntéshozókhoz, és azt kérte, hogy

"az új budapesti kórházat az északi régióban, azon belül is Újpesten építsék fel."

Érvei szerint a Káposztásmegyerre tervezett kórház a fővárosi infrastrukturális fejlesztések és a Megyeri-híd miatt még az észak-budaiak számára is jobb helyszín, mint a II. vagy a XII. kerület. A káposztásmegyeri kórház Wintermantel szerint félmillió ember egészségügyi ellátását tudná biztosítani. A kórházba a főváros szinte bármely részéből el lehetne jutni maximum egy óra alatt, ellentétben például a volt OPNI területével.

Bús Balázs III. kerületi polgármestert nem érte utol a lap, de a városháza elismerte, hogy Tarlós István egyeztetett Óbuda vezetőjével, és abban maradtak, hogy a Szent Margit kórház megőrzése mindkettejük számára fontos cél.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.