Az EU megtalálta a megoldást a humanitárius válságra: hadihajók

külföld
2015 április 19., 17:57
comments 234

Hadihajókat küldene az EU a líbiai ember-, fegyver- és kőolajcsempészek ellen, derül ki egy Reuters által megszerzett uniós dokumentumból, ami még a mai, legalább 650 áldozattal járó hajószerencsétlenség előtt íródott.

photo_camera AFP PHOTO / GIOVANNI ISOLINO

A javaslatot Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és csapata dolgozta ki, a dokumentum hétfőn az uniós külügyminiszterek elé kerül. Javaslatok között szerepel az is, hogy szárazföldi missziót küldjenek Líbiába az olajtermelő létesítmények védelmére, de ez a Reutersnak nyilatkozó diplomaták szerint elég esélytelen.

A fő érv az európai hadihajók bevetése ellen? Hogy az majd még több menekültet ösztönözne arra, hogy megpróbáljanak átjutni az ígéret földjére, Szicíliába. Pedig hát ennek az ellenkezőjéről pont most derül ki, hogy nem működik: részben éppen azért vágták vissza a korábbi menekültvisszafordító-programot, mert azt várták, hogy akkor majd kockázatosabb lesz az átjutás, és ezért kevesebben próbálnak átmenni a túlzsúfolt hajókon. Ez nem jött be.

(Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.