Az egykori cseh külügyminiszter szerint Putyin egész Ukrajnát le akarja igázni

külföld
2015 április 21., 08:12
comments 62

Karel Schwarzenberg, a prágai parlament külügyi bizottságának jelenlegi elnöke beszélt erről egy keddi rendezvényen: 

"Putyin nem bolond, és nem is ostoba. Nem menne bele egy ekkora konfliktusba, amely az orosz gazdaságot ennyire negatívan érinti és Oroszországot elszigeteli csupán néhány ukrán falu vagy a kelet-ukrajnai Donyeck elavult ipara miatt. Arról van szó, hogy az egész országot le akarja igázni"

- mondta Schwarzenberg.

A volt külügyminiszter úgy vélte, a korábban megkötött két minszki békemegállapodás nem állította meg Moszkvát. A tavaly szeptemberi minszki tűzszüneti megegyezés, majd a február 12-én annak végrehajtásáról aláírt intézkedéscsomag csupán az ukrán területek további annexiójának igazolása és egyfajta megpecsételése volt.

Véleménye szerint csupán idő kérdése, hogy az oroszbarát szakadárok megtámadják az Ukrajna délkeleti részén fekvő kikötővárost, Mariupolt.

"Putyin hosszú távú célja az orosz birodalom helyreállítása"

- vélte Schwarzenberg, és arra figyelmeztetett, hogy Mariupol esetleges elfoglalása után egyre újabb és újabb béketárgyalásokat tartanának Minszkben, mígnem a tűzszüneti vonalak a lengyel-ukrán határral egyeznének meg.

Az oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők által tavaly április óta zajló összecsapásokban az ENSZ becslései szerint eddig több mint hatezren vesztették életüket, bár a legutóbbi, februári megállapodás óta alábbhagyott az erőszak. A nyugati országok azzal vádolják Moszkvát, hogy fegyverekkel és katonákkal segíti a szeparatisták harcát. Ezt Oroszország következetesen tagadja. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.