Az Iszlám Állam terroristáitól elszökött nők meséltek arról, milyen volt az életük terroristafeleségként

külföld
2015 április 21., 08:29
comments 63

A két nő a dzsihadista terrorszervezet szíriai női brigádjának volt a tagja. Nemrég sikerült elmenekülniük Törökországba. Most a Sky News-ban meséltek arról, mi történt velük. Külföldi terroristákhoz kellett hozzámenniük, utána pedig besorozták őket a női brigádba.

Egy hónapos kiképzést kaptak, ekkor tanították meg őket fegyverrel is bánni. Korábbi jelentések szerint havi 70 és 100 font közötti összeget fizethetnek a női brigád tagjainak. A két nő most arról beszélt, hogy számos európai nő is csatlakozott a brigádhoz, jellemzően őket küldik ki a frontra, míg az arab tagok főleg a városi rendfenntartásban vesznek részt. Az ő feladatuk volt, hogy megkorbácsolják azokat a nőket, akik megpróbáltak elszökni otthonról vagy nem megfelelően eltakart öltözetben mentek utcára.

A brit média úgy tudja, csak Nagy-Britanniából hatvan nő csatlakozott a csoporthoz tavaly szeptemberben.

Az egyik most elszökő nőt szaúdi férje beszélte rá, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. A férfi azóta meghalt egy öngyilkos merényletben. A Doaa álnéven nyilatkozó nő azt mondta, megbánta, hogy ostorcsapással büntetett idősebb nőket, amiért nem megfelelő ruhákat hordtak. A fiatal lányok ostorozását ugyanakkor nem bánta meg, szerintük nekik tényleg megfelelően kell öltözködniük.

A másik nő Umm Ous álnéven nyilatkozott. Ő két IS-terroristához is hozzáment. Egyikük egy török parancsnok volt, aki elhunyt a harctéren, a másikuk egy egyiptomi terrorista, aki otthagyta őt és az IS-t is.

A két nő még az év elején hagyta el a terrorszervezetet, de azóta is bujkálnak, mert félnek, hogy az Iszlám Állam rájuk talál. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.