Húsz évnyi börtönre ítélték a volt egyiptomi elnököt, Mohamed Morszit

külföld
2015 április 21., 07:32
comments 14

Morszi volt Egyiptom történetének első szabadon megválasztott elnöke, a 2011-es lázongások után került hatalomra. A hadsereg buktatta meg 2013-ban. 2012-ben heves tüntetések zajlottak ellene, pártjának, a Muzulmán Testvériségnek a szimpatizánsai csaptak össze Morszi hatalmát ellenzőkkel, 2012 decemberében. Ennek a tüntetésnek vérbefojtásáért idézték bíróság elé a volt elnököt is.

photo_camera Morszi tavaly év végén (AHMED RAMADAN / AFP)

A katonai puccs után a párt számos szimpatizánsa és vezetője ellen perek indultak, a bíróságok pedig egészen abszurd módon jártak el sokszor, például egyetlen rendőr haláláért szabtak ki 683 halálos ítéletet. De a jogi felülvizsgálatok és a nemzetközi közösség nyomása idén márciusban végezték csak ki az első elítéltet.

A mostani ítélet mellett az egykori elnökre még két további tárgyalás is vár. Egyik egy szökési kísérlet miatt, a másik kémkedés vádjával. Ezekben várhatóan májusban hirdetnek ítéletet. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.