A Story 2009-es konzervsztorikkal adta el Orbán Viktort és a feleségét

POLITIKA
2015 április 23., 11:42
comments 281

A miniszterelnök már 1989 óta időről időre a bulvárlapoknak adott interjúkban próbál valamilyen képet kialakítani magáról, igaz, elég ritkán. Most a Story magazin közölt hatoldalas interjút Orbán Viktorral és feleségével, Lévai Anikóval.

Story, 2015. tavasz

A friss Story címlapja

A Közelről, másképp című anyagból az derül ki, hogy:

  • A házasságuk olyan, mint egy kamaszos szerelem, kedvesen csipkelődnek.
  • Orbán máig nem tudja, hol van a porszívó a lakásában.
  • Csak négy órát alszik naponta.
  • Lévai Anikó szerint, ha a férjét valami nem érdekli, egyszerűen elengedi a füle mellett.
  • Fiatalon hátizsákkal csavarogták be Nyugat-Európát. „Alig volt pénzük, olcsó helyeken, állomáson, néha árokparton töltve az éjszakát, minden fillért alaposan beosztva, konzerveken élve jártak városról városra.” Amikor Párizsban jártak, Orbán Itt a piros, hol a piros?-on eljátszotta a vésztartalék 500 frankjukat. De ami Lévai szerint ezután történt, az még keményebb: Letörten baktattak, Lévai pedig csak őrlődött belül, hogyan lehet valaki ilyen felelőtlen. Torkára fagyott a szó. Szótlanul mentek egymás mellett. Pár perc néma séta után Orbán hirtelen megállt, és azt mondta: „Most meg mit kiabálsz velem?” Nem is csoda, hogy úgy elkezdtek nevetni, alig bírták abbahagyni.
  • Orbán szerint a férfinak csupán annyi a dolga, hogy egy fokkal szebb legyen az ördögnél.
  • Orbán és Lévai még az egyetemi kollégiumban megegyeztek, hogy „Anikó nem mutatkozik hajcsavarókkal a fején, és hogy egyikük sem visel még otthon sem mackónadrágot”.
  • „Ha észreveszi, hogy 10-15 kiló felszaladt rá, kemény fizikai munkába kezd, hogy a felesleget ledolgozza.”
  • Orbán túlságosan szereti a disznóhúst, és inkább fát vág 2-3 órán át, minthogy diétázzon.

Csakhogy sok fordulat nagyon ismerős, mintha már egyszer hallottuk volna ezeket.

Story, 2009. ősz

A Story 2009-es cikke

A hat évvel ezelőtti, Egy család közelről, másképp című cikk, ami hasonló fotókkal operált, az orbanviktor.hu-n maradt fent. Ebből az derült ki, hogy:

  • Kamaszos gesztusokkal beszélnek egymáshoz, kicsit csipkelődnek.
  • „Eszükbe jut egy huszonöt évvel ezelőtti nyár, amikor egy szál hátizsákkal becsavarogták Nyugat-Európát. Először jutottak túl a szögesdróton, a szabad világba. Alig volt pénzük, »szörnyű«, olcsó helyeken, állomáson, néha árokparton hálva, minden fillért alaposan beosztva, konzerveken élve mentek városról városra. Anikó pontosan emlékszik mindenre. - Viktor Párizs külvárosi ócskapiacán "itt a piros, hol a piroson" eljátszotta a vésztartalék ötszáz frankunkat. Letörten baktattunk ki a piacról, én csak őrlődtem belül, hogy lehet valaki ilyen felelőtlen. Egy hang sem jött ki a számon. Mikor Viktor hirtelen megállt és azt mondta: - Most meg mit kiabálsz velem? Pedig én csak néztem rá némán… Akkor úgy elkezdtünk nevetni, hogy alig bírtuk abbahagyni.”
  • „Az egyetemi kollégiumban megegyeztek, hogy Anikó hajcsavarókkal sosem jön ki a fürdőszobából és, hogy nyilvános helyen egyikük sem hord majd mackónadrágot.”
  • „A férfinak persze könnyebb, ahogy Anikó mondja, nekünk csak egy hajszállal kell szebbnek lenni az ördögnél” – mondta Orbán.
  • Lévai Anikó arról, hogy mit nem szeret a férjében: „Azt nehéz néha elviselni, hogy ami nem érdekli, azt egyszerűen elengedi a füle mellett. Az 1968-as foci vb összes csapatának összeállítását fejből fújja, de hogy hol van a porszívó a lakásban, arról fogalma sincs.”

A friss Storyban semmilyen utalás nincs arra, hogy régebbi beszélgetésből emeltek át részleteket, és a címlapon is ott az „exkluzív” felirat.

Erre az emberre van bízva az ország

Egyébként megnéztem, eddig miket árult el magáról Orbán, vagy miket mondott róla a felesége. Ezek alapján Orbán, bár nyilvánvalóan tehetséges politikus, a valóságban olyan idegesítő lehet, hogy 5 percig sem lehet elviselni. (Egyébként a néhai Gyurcsány Ferenc is folyamatosan a legrosszabb oldalát igyekezett kidomborítani a nyilvánosság előtt.)

Nem lenne meglepő, ha az ellenzék a következő kampányt végig arra fűzné fel, hogy:

Te rábíznád az országot egy olyan emberre, aki Itt a piros, hol a piros?-on elverte minden pénzét?

Orbán Viktor 2007-ben. Semmi idegesség, semmi szájnyalogatás. Mi történt?

Gondola, 2007. tavasz

Amikor Lévai Anikónak megjelent A konyhaablakból című könyve, akkor a miniszterelnök felesége azt mondta: „A férjem leginkább attól tartott, hogy elvon a gyerekektől ez a feladat, azért kifogásolta ezt a tervet.”

Vasárnap, 2007. tél

„Csak az a gond vele, hogy utána halmokban áll a konyhában a mosatlan edény, mert úgy gondolja, hogy ez már nem a szakács dolga” – mondta Lévai Anikó.

Orbanviktor.hu, 2008. nyár

Lévai ekkor elmesélte, hogy a „férje a bográcsos ételek elkészítésében jeleskedik a leginkább, s olyankor senkit nem enged a rotyogó étel közelébe”.

Erdély.ma, 2011. tél

„szokta mondani a férjem, hogy jó benyomást tettem, sikerült megtéveszteni a közönséget.” (Lévai Anikó)

Kanizsa Újság, 2011. ősz

Így mesélt Lévai arról, hogy mi volt, amikor az Ökumenikus Segélyszervezettel Afganisztánba ment volna:

„A férjem nem engedte, hogy Afganisztánba menjek, amikor segélyszervezetünknek ott akadt feladata. Ha az emberrablók elrabolnák a jószolgálati nagykövetet, a másik, Kovács Kokó István biztosan kiverekedné magát, menjen ő.”

E-népújság, 2012. ősz

„Nem érdemes aggódni, ha a férj az ötödik futballmeccset nézi meg, mert az semmiség ahhoz képest, ha például lángokban állna a ház.” (Lévai Anikó)

Story, 2012. tél

A magazin 33 dolog, amit nem tudunk Orbán Viktorról címmel közölt cikket a miniszterelnökről, amiből kiderült, hogy:

  • Rosszul tűri, ha a ruháján látszik a márkajelzés.
  • A foci álmában is kísérti, mert „legutóbb egy tökéletesen berúgott szöglet tette emlékezetessé számára az alvást”.
  • Hamisan dalol vezetés közben.
  • Nem tud tankolni, vagy egyszerűen elfelejt tankolni.
  • Soha nem készül el a vasárnapi ebédje időben.
  • Menet közben helyet cserélt a kisfiával a Libegőn.

orbán viktor rózsaszín

Patika Tükör, 2013. ősz

Ebből a Lévai-interjúból csak annyi jött át, hogy Orbánnak mindig van egy jó szava a feleségéhez. Lévai Anikó például nem nagyon szed gyógyszert, cserébe mindenféle füvekkel kúrálja a családot: „Mondom is mindig a férjemnek, hogy látod, megint meggyógyítottam a gyereket. Erre Viktor: nem tudni, hogy azért, vagy annak ellenére gyógyult-e meg a gyerek.” (Kapcsolódó: 2010-ben Lévai azt mondta a Heti Válasznak, hogy ha bejglit csinál, az mindig megreped, ami pedig nem, „az Viktor szerint mákos kalács lett”.)

Lévai szerint a házban fokozottan kellene a rendre ügyelni, mert 7 ember jön-megy a lakásban, és ha mindenki csak egy picit odébb tesz valamit, kész a káosz. „De hát erre mondja Viktor, hogy nem egy laktanyában élünk, hanem egy lakásban.”

Story, 2014. tavasz

A lap pont a tavalyi parlamenti választás előtti hetekben dobta le a híres rózsaszínkanapés interjút, amiben Lévai Anikó többek között arról beszélt a férjével kapcsolatban, hogy:

„Amíg éhes, ne kérj tőle semmit! Ulti közben ne zavard. Ha kikap a csapata, kezeljük a lehető legnagyobb tapintattal. Jobb arról nem is beszélni mekkora volt a szomorúság, amikor 8-1-re kikaptak a magyarok… Ha reggel nem akar felkelni, mondd azt, hogy van friss Nemzeti Sport, egyből kinyitja a szemét. Elsőnek kell olvasnia, volt rá példa, hogy kivasaltam, hogy ropogós legyen.”

Akkoriban még mindenhová magával cipelte a 8 évvel azelőtti, németországi foci-vébén vásárolt hátizsákját. Orbán minden nyelven képes értelmezni a focis híreket, még az ezekkel kapcsolatos kínai és japán jeleket is ismeri.

Orbán még a feleségének sem hagyja, hogy legyőzze: ha együtt futnak, végig úgy tesz, mintha megfulladna, de a végén egy sprinttel lehagyja. Amikor meg egy síversenyen a felesége futott be elsőnek, és ő csak második lett, mire az eredményhirdetés következett, elintézte, hogy külön férfi és női kategória legyen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.