A kaliforniai mazsolatermelőknek már nagyon elegük van a kommunizmusból

gazdaság
2015 április 24., 09:21
comments 51

A kaliforniai farmereknek egy a második világháború után elindított program miatt minden évben le kell adniuk a mazsolatermésük egy részét a Nemzeti Mazsolatartalékban, mert az állam így akarja elkerülni, hogy a piacon túlkínálat lépjen fel. Kaliforniában az erre kijelölt bizottság 1949 óta dönt arról, hogy a mazsolatermelők a termésből mennyit vihetnek a piacra, a fennmaradó részt pedig lefoglalják, aztán átadják a szövetségi ügynökségeknek, jótékonysági célból külföldi kormányoknak adják vagy értékesítik a nyílt piacon. Az így befolyó profitból pedig a szabályozó bizottságot működtetik.

Voltak olyan farmerek, akiknek a 2002-2003-as szezonban a mazsolatermésük 47 százalékát kellett leadniuk, de a pénz, amit az államtól kaptak, még a termelési költségeik fedezésére sem volt elég. A következő szezonban a a Mazsolabizottság a termés 30 százalékát követelte, de nem fizetett érte semmit..

Mikor Marvin Horne 11 évig tagadta meg a beszolgáltatást, ezért 650 ezer dolláros pénzbüntetésre és 450 tonna mazsola beszolgáltatására büntették, ami nagyjából 4 éves termésének felelne meg. AZ állam szerint ugyanis a farmerek is nyernek a padlássöpréssel, mert a megmaradó termést így magasabb áron tudják eladni.

Horne ügyvédje szerint viszont alkotmányellenes, hogy az állam gyakorlatilag kártérítés nélkül foglalja le a termésüket. Szerinte a farmerek nem járnak jobban a magasabb árakkal, viszont elbuknak egy csomó pénzt.

Szerdán a Legfelsőbb Bíróság is kétségbe vonta, hogy jogszerű lenne a mazsolák teljes kompenzáció nélküli begyűjtése, még akkor is, ha a cél a piaci árak magasan tartása.

A tárgyláson az egyik bíró a kommunista beszolgáltatásokhoz hasonlította a programot.

A bíróság elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a normálisabb államokban a szabályozók a piaci túlkínálatot úgy kerülik el, hogy a termesztett mennyiséget korlátozzák, nem pedig éjjel a farmon megjelenve lapátolják fel a felesleget.

Üzleti csoportok és a konzervatívok Horne mellé álltak, mert a kaliforniai állam szerintük is szükségtelenül nagy mértékben nyúl bele a szabad piac működésébe. Az ítéletre júniusig még várni kell.

(Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.