Jelenleg is 259 milliárd közpénzt fialtat brókereknél a kormányzat

Tbg
gazdaság
2015 április 24., 17:05
comments 166

Semjén Zsolt írásban válaszolt Tóth Bertalan szocialista képviselőnek több minisztériumhoz intézett kérdésére pénteken. Tóth azt tudakolta, a magyar kormány intézményei összesen mennyi pénzt fektettek be brókercégek segítségével.

A válasz egészen meghökkentő - legalábbis annak fényében, hogy a kormány a Buda-Cash bedőlése óta minden brókerben közellenséget lát:

"A 2002-2015 közötti vizsgált időszak alapján az mondható el, hogy a 2010 utáni kormányok esetében is kimutathatók befektetési ügyletek, amiből a vizsgált teljes időszak alapján jelenleg is aktív befektetési szolgáltatóknál kezelt ügyletek összértéke mintegy 259 milliárd forint, ugyanakkor ennek az összegnek a jelentős százaléka a 2010 előtti kormányok alatt kötött egyes szerz ődések maradványa."

Magyarul: Nemcsak a szocialista, de a fideszes kormányzat alatt is ment az a gyakorlat, miszerint közpénzeket brókercégeknél fiataltattak. Ami azért furcsa, mert Semjén szerint:

"Az a tapasztalat, hogy a brókercégek törvénytelen és jogszerűtlen működése évtizedes gyakorlat."

Azaz a kétharmaddal rendelkező kormánynak az elmúlt négy évben nem jutott eszébe ezen változtatni, feltéve, ha komolyan vesszük, amit Semjén állít.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Orbán Viktor helyében válaszolt a képviselő kérdésére, és természetesen igyekezett a szocialista kormányok ügyleteire szorítkozni:

  • Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején közel 6 milliárd forintot,
  • Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt több mint 1 milliárd forintot fektetett be a a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium brókercégeknél.
  • A Miniszterelnöki Hivatal a Gyurcsány-kormány alatt több mint 4 milliárd forint összértékben kötött ügyleteket.
  • Bajnai Gordon vezetése alatt a Miniszterelnöki Hivatal több mint 33 milliárd forintot meghaladó összegben kötött ügyleteket brókercégekkel.
  • Gyurcsány Ferenc még gyermek-, ifjúsági és sportminiszterként 900 millió forint állami támogatást adott a Quaestor tulajdonában álló cégeknek 2004-ben.

Semjén tájékoztatása szerint a Quaestorra összesen 5 milliárd forintot bíztak a szocialista kormányok.

A képviselő arra a kérdésre, miszerint belső vizsgálatot indít-e a kormányzat a minisztréiumoknál és intézményeiknél, ez volt a válasz (NEM RÖHÖG!):

"Úgy gondolom, hogy a Quaestor ügy kapcsán a folyamatban lévő nyomozás számos kérdésre választ fog adni, így a belső vizsgálat is okafogyott, hiszen a rendőrségi nyomozás megállapításai ezt felülírják, nyilván ezzel Képviselőtársam is tisztában van."

(via Hvg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.