Válaszoltak a törökök Putyinnak, aki szintén népirtásnak nevezte az örmény népirtást

Tbg
háború
2015 április 24., 18:28
comments 164

 Törökország élesen elítélte pénteken Vlagyimir Putyin nyilatkozatát, melyet az orosz elnök az örmények ellen az Oszmán Birodalomban elkövetett tömeggyilkosságok kezdetének 100. évfordulója alkalmából rendezett jereváni megemlékezésen mondott.

Putyin kijelentette, hogy "semmi sem igazolhatja a tömeggyilkosságokat", és a száz évvel ezelőtti eseményeket "népirtásnak" nevezte.

"Visszautasítjuk és elítéljük az 1915-ös események népirtásnak minősítését, amelyet Putyin orosz elnök tett előzetes figyelmeztetéseink és felhívásaink ellenére" - írta közleményében a török külügyminisztérium.

"Figyelembe véve a tömeggyilkosságokat, deportálásokat (...), amelyeket Oroszország vitt végbe a Kaukázusban, Közép-Ázsiában és Kelet-Európában az elmúlt évszázadban (...), azt gondoljuk, neki kell a legjobban tudnia, mi az a népirtás, és annak milyen jogi vonatkozásai vannak" - hangzik a török külügyi közlemény. "Ennek a tévedésnek a megismétlése Oroszország részéről nem szolgálja térségünk békéjét és jólétét" - folytatódik a szöveg.

Jurij Usakov, az orosz elnök tanácsadója április 22-én úgy nyilatkozott, a Kremlben arra számítanak, hogy Ankara "megértéssel viszonyul" Putyin részvételéhez a jereváni évfordulós megemlékezéseken.

"Nagyon szoros partneri kapcsolataink vannak (...) a Török Köztársasággal, amelyek a kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködés szilárd alapján állnak" - hangsúlyozta Peszkov. (MTI)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.