A leggazdagabb ezer brit család megduplázta vagyonát a válság óta

gazdaság
2015 április 26., 17:00
comments 108

A Sunday Times készítette el a szokásos gazdag britek listáját, és azt találták, hogy miközben az átlagjövedelmek még nem találtak magukra a 2008-as gazdasági összeomlás óta, a nagyon-nagyon gazdagok kifejezetten nyertesei voltak ennek az időszaknak.

Az ezer leggazdagabb család vagyonát a lap 547 milliárd fontra becsüli, míg 2009-ben ez még csak (!) 258 milliárd font körül lehetett. Az elmúlt 12 hónap pedig hat éve nem tapasztalt vagyongyarapodást hozott Angliában, Londonban most már 80 fontmilliárdos él, több, mint bárhol máshol a világon.

A listát persze duzzasztják az angol állampolgárságot szerző gazdasági bevándorlók is, például az élen álló ukrán Lev Blavatnik energetikai vállalkozó. A 117 milliárdos közül amúgy csak 62 brit. Ráadásul az idei volt az első év, hogy a királynő nem fért be a leggazdagabb 300 szereplő közé.

photo_camera Londoni utcakép (ANDREW COWIE / AFP)

A szupergazdagok gazdagodása önmagában persze nem lenne gond, ha párhuzamosan vagyonosodna a középosztály és fel tudnának zárkózni a szegényebb sorban élők is. Csak hogy nem épp ez a helyzet. A brit kutatók szerint az átlagos háztartások lassan kezdik kiheverni ugyan a 2008-as sokkot, de az átlag bevételek még mindig a 2007-2008-as szint körül mozognak.

Ezért fordulhat az elő, hogy a leggazdagabb ezer családnak akkora vagyona van, mint az ország legszegényebb 40 százalékának összesen.

Pontosan erről a helyzetről írta meg hatalmas hatású könyvét Thomas Piketty is. És hogy az ilyen típusú és mértékű egyenlőtlenség miért nem jó senkinek sem, és hogy hogyan lehetne úgy szabályozni a kapitalizmust, hogy ekkora szakadék ne alakulhasson ki, épp pár napja jelent meg egy érdekes cikkünk. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.