Robert Fico ünnepel Putyinnal, meg nem is

külföld
2015 április 27., 15:36
comments 34

Robert Fico szlovák kormányfő részt vesz a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából, május 9-én tartandó moszkvai győzelem napi ünnepségeken, de a katonai díszszemlére nem megy el - derült ki a szlovák miniszterelnök hétfői bejelentéséből és a kormányhivatal által közzétett programjából.

Bár a szlovák miniszterelnöknek a moszkvai ünnepségeken való várható részvételéről korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is említést tett, Fico a részvételét firtató kérdésekre eddig nem adott egyértelmű választ. A szlovák miniszterelnök részvételét nyilvánosság előtt először hétfőn erősítette meg.

"A tetteimért nem fogok szégyenkezni, május 9-én elmegyek Moszkvába. (...) Ezt a lépésemet természetesnek tartom. Szlovákiában az akkori Vörös Hadsereg 63 ezer katonája halt meg, és senki nem kételkedik abban, hogy a fasizmus legyőzésében a Szovjetunió döntő szerepet játszott."

A szlovák kormányhivatal hétfőn, a miniszterelnök bejelentése után, közzétette Robert Fico ezekre a napokra vonatkozó hivatalos programját. Ebből megerősítést nyert, hogy Robert Fico a május 9-i moszkvai ünnepségek keretében részt vesz egy koszorúzáson és az ünnepi fogadáson is, de nem megy el a délelőtt 10 órakor kezdődő katonai díszszemlére, mivel annak időpontjában Milos Zeman cseh államfővel találkozik Csehország moszkvai nagykövetségén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.