A földrengés után India és Kína geopolitikai játszóterévé válhat Nepál

külföld
2015 április 28., 10:16
comments 21

Amióta Kína 1950-ben megszállta Tibetet, Nepál ütközőállamként szolgált a két ázsiai nagyhatalom között. Most, a földrengés után Nepál mindkét szomszédja a maga javára próbálhatja fordítani a helyzetet.

A szombati földrengés után Kína és India is segélyszállítmányokat és mentőalakulatokat küldött Nepálba, aminek a stratégiai fontosságát elhelyezkedésén kívül az is növeli, hogy ez a forrásvidéke India nagy folyóinak is. De a segítségnyújtás nem feltétlenül önzetlen.

"Mindkét ország szeretne jó képet kialakítani magáról Nepálban, és meghódítani a nepáliak szívét. De a segítségnyújtás nemcsak az imázsépítés miatt fontos, hanem a jövőbeni befolyás kiépítése miatt is" - mondta Joseph Cheng, a hongokngi Városi Egyetem politikatudományi professzora.

Most még ugyan a túlélők mentése és segítése az elsődleges feladat, de hamarosan az újjáépítés kerül sorra, ez pedig már geopolitikai játszmák terepe lehet. "Amint a mentéssel végeztek, a kritikus infrastruktúra helyreállítása jön soron" - mondta a mumbai think-tank, a Gateway House kutatója, Rajshiri Singhal. Az pedig nem mindegy, hogy milyen utak épülnek, és mit kötnek össze mivel.

Indiának ez remek lehetőséget teremthet az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkenő befolyása növelésére. Mert bár kulturálisan a nepáliak inkább Indiához kötődnek, és az ország valutáját is az indiai rúpiához kötötték, az elmúlt években az indiai kormányok elhanyagolták a kapcsolatokat. Velük szemben Kína komoly segítséget nyújtott Nepálnak, ami a tibeti szeparatizmus elleni harcban is szövetségesük lett. 2014-re például Kína lett Nepál legnagyobb külföldi tőkebefektetője, például olyan beruházásokkal, mint az 1,6 milliárd dollárból épülő vízerőmű a Himalája hegyei között.

A kínai-nepáli kapcsolatok 2008-ban pörögtek fel igazán, amikor a nepáli maoista kommunista párt szerzett többséget a parlamentben és megbuktatták a monarchiát. A maoisták 2013-ban ugyan vereséget szenvedtek a történelmileg India-párti Nepáli Kongresszustól, de nagy befektetéseikkel a maguk javára fordíthatják a helyzetet. Ezen változtathat valamennyit, hogy az indiai miniszterelnök, Narenda Modi tavaly egymilliárd dolláros kedvezményes kölcsönt ajánlott fel Nepálnak, ez azonban meg sem közelíti a kínai tőkebefektetések értékét. (Via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.