Azonosítatlan vízalatti tárgyat észleltek a finnek Helsinki közelében

külföld
2015 április 28., 12:18
comments 91

Azonosítatlan víz alatti objektumot fedezett fel a finn haditengerészet felderítő rendszere Helsinki közelében, már a finn felségvizeken, bár azok határához közel hétfő dél körül. A mindezidáig azonosítatlan tárgy hétfő este újra felbukkant.

"Minden bizonnyal egy víz alatti tárgy. Ez az egyetlen, amit pillanatnyilag biztonsággal kijelenthetünk" - nyilatkozta Olavi Jantunen sorhajókapitány, a haditengerészet műveleti vezetője. Vagyis egyelőre nem merte kijelenteni, hogy tengeralattjárót észleltek volna, pláne nem azt, hogy melyik ország haditengerészetéét.

Mindenesetre a két hétfői észlelés után a haditengerészet naszádjai éppen átfésülik a környéket. "Az első észlelés után azonnal kutatást rendeltünk el" - mondta Jantunen.

A hajsza során hajnali háromkor könnyű vízibombákat is bevetettek. Jantunen szerint az ilyen könnyű bombák "finom figyelmeztetésnek" számítanak, valódi kárt nem okoznak.

Az észlelési eredményeket is elemzik, Jantunen rejtélyes megfogalmazásban szenzoraik "egy bizonyos mennyiséget mértek egy bizonyos anyagból", most ennek az eredetét vizsgálják az adatbázisukban, de ez hetekig is eltarthat. (Via YLE)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.