Botrány Új-Zélandon: A miniszterelnök vadidegen nők haját szereti húzogatni

külföld
2015 április 28., 13:59
comments 66

Fura politikai botrány van kirobbanófélben a szigetországban. Az egész úgy indult, hogy egy névtelenül blogoló pincérnő múlt héten megírta, hogy John Key miniszterelnök több alkalommal is húzogatta a haját, miközben ő dolgozni próbált. Mármint a miniszterelnök a pincérnőnek.

Az ügy elkezdett terjedni az interneten, és még egy külön Tumblr-oldal is indult, ahol elkezdték összeszedni azokat az eseteket, amikor Key miniszterelnök mások haját piszkálta. Mint kiderült, bőven akadt hasonló eset korábban is, a miniszterelnök szemmel láthatólag odavan mások hajáért.

photo_camera Egyike a sok húzásnak

A blogposztban a pincérnő tovább folytatta sérelmeinek felsorolását, mivel a miniszterelnök gyakori vendég abban a kávézóban ahol dolgozik. És hogy még az is furcsa, ha egy ötéves gyereknek el kell mondani, hogy a lányok nem szeretik, ha meghúzzák a hajukat. De hogy a miniszterelnökkel kelljen ezt megértetni, az tényleg durva.

A legutóbbi eset után nem bírta tovább szó nélkül, és felszólította Keyt, hogy hagyja abba, vagy meg fogja ütni. Ezután a miniszterelnök vett neki két üveg bort és bocsánatot kért. De a névtelenül író pincérnő szerint ez nem elég, mert a miniszterelnökből áradt az a hozzáállás, hogy a nő munkája sokkal kevesebb professzionalizmust igényel, mint elvezetni egy országot.

Key azóta nyilvánosan is bocsánatot kért, mint elmondta, nem akarta átlépni a határokat. Csak mókázásnak gondolta az egészet. Azóta egy új-zélandi lap a pincérnő személyazonosságát is nyilvánosságra hozta, annak ellenére, hogy a nő feltett szándéka volt, hogy névtelen maradhasson.

Az ügyből pedig egyre inkább copfhúzás-gate lett, a lapok sorra számolnak be esetekről, amikor Key lányok és nők haját ráncigálja, egy olyan videó is előkerült, amin két iskoláslány haját piszkálja a Nemzeti Múzeumban.

Mára az új-zélandi közösségi oldalakon #tailgate hashtag alatt lehet kapcsolódó tartalmakat találni.

A dolog persze csak félig vicces, jogi szakértők szerint a nők simán indíthatnának keresetet is a miniszterelnök ellen, szexuális zaklatás címszóval. Egyszerűen ugyanis nem elfogadható, hogy egy hatalmi pozícióban lévő férfi kénye-kedve szerint ráncigálja beleegyezésük nélkül szembejövő nők haját.

Key eddig is elég botrányos szereplője volt a politikának, 2010-ben egy maori törzsnek javasolta például, hogy megehetnék őt vacsorára, de előszeretettel buzizik is, és egyszer viccelődve mesélt arról egy sajtótájékoztatón, hogy vasectomián esett át. A harmadik ciklusát töltő miniszterelnök beceneve Teflon John, mert bármit tehet vagy mondhat, népszerűsége töretlen. (Foreign Policy)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.