Életfogytra súlyosbították a dél-koreai kompkapitány börtönbüntetését

külföld
2015 április 28., 04:00
comments 6

Másodfokon súlyosbították Li Dzsunszok dél-koreai hajóskapitány börtönbüntetését. A tavaly áprilisban elsülyedt komp kapitányát novemberben 36 évi szabadságvesztésre ítélték, ezt most a fellebbviteli bíróság életfogytiglanira súlyosbította.

A komphajó 476 emberrel a fedélzetén süllyedt el 2014. április 16-án. Az utasok közül csak 172-t tudtak kimenteni, a szerencsétlenségben jellemzően középiskolások vesztették életüket. Kilenc áldozat holttestét a mai napig nem találták meg, őket hivatalosan eltűntként tartják nyilván.

A baleset idején a 69 éves kapitány nem volt a hajóhídon, a hajót a tapasztalatlanabb harmadtiszt vezette. Az ügyben indított vizsgálat feltárta, hogy a komp megengedettnél jóval nehezebb rakománya, a hajó illegális átalakítása és a kormányos szakértelmének hiánya együttesen vezetett a tragédiához.

A szerencsétlenséggel kapcsolatban 399 embert helyeztek vád alá. A fellebbviteli bíróság kedden a kapitányon kívül a hajó személyzetének további 14 tagja ügyében is ítéletet hozott. Őket 18 hónaptól 12 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték - az ő büntetéseiket másodfokon enyhítették. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.