Merkel Putyinnal közösen koszorúz majd Moszkvában

külföld
2015 május 02., 12:14
comments 106

Néhány nappal a második világháború befejeződésének 70. évfordulója előtt a német kancellár óvott attól, hogy pontot tegyenek a történtek végére.

„A történelmet nem lehet lezárni” - figyelmeztetett szokásos hétvégi videóüzenetében Angela Merkel.

„Nekünk, németeknek különleges felelősségünk van abban, hogy figyelmesen, érzékenyen, ugyanakkor tárgyilagosan is viszonyuljunk ahhoz, amit a nemzetiszocializmus idején okoztunk.

Ez vonatkozik azokra a hosszan tartó sebekre és aggodalmakra is, amelyek más országokban keletkeztek” - mondta, utalva arra, hogy ebből kiindulva teljes mértékben megérti a görög jóvátételi követeléseket, amelyekkel kapcsolatban heves vita bontakozott ki Athén és Berlin között.

„Mindez természetesen azért fontos, mert nemcsak Görögországgal van vitánk, hanem több más országgal is”

- jelentette ki a német kormány vezetője.

Angela Merkel azt mondta, rendkívül fontos számára, hogy május 10-én Moszkvába látogat. A kancellár ugyan nem vesz részt a második világháború befejeződésének 70. évfordulója alkalmából tartandó május 9-i moszkvai díszszemlén, egy nappal később azonban az orosz fővárosban koszorút helyez el a második világháborúban elesettek emlékére.

„Oroszországgal jelen pillanatban különösen mélyreható nézetkülönbségeink vannak, mindenekelőtt az ukrajnai eseményekkel kapcsolatos kérdésekben. Ennek ellenére fontos számomra, hogy május 10-én az orosz elnökkel közösen koszorút helyezzünk el az ismeretlen katonák emlékművénél, és emlékezzünk a halottak millióira, akik miatt Németország a második világháborúból fakadóan felelősséggel tartozik.”

Merkel szerint még most, hetven évvel a második világháború befejeződése után sem veszített semmit érvényéből a soha többé követelés, de a kancellár figyelmeztetett: mindig fel kell tenni azonban azt a kérdést, hogy valójában mi rejlik a követelés mögött. A kancellár szerint mindenekelőtt az, hogy szembe kell nézni a történelemmel, a nemzetiszocializmus, a koncentrációs táborok történetével, a kisebbségek, a másként gondolkodók üldözésének történetével, a holokauszt történetével.

„De a soha többé azt is jelenti, hogy óvnunk kell mindazt, ami ideáljainkat, az értékekkel kapcsolatos elképzeléseinket valóban élővé teszi.”

Videóüzenetében a kancellár szégyennek nevezte, hogy a németországi zsidó létesítményeket rendőröknek kell védelmezniük.

„Nincs rendjén, hogy a másként gondolkodó vagy másként kinéző emberek gyakran rasszista és szélsőséges támadásoknak vannak kitéve. Fel kell venni a harcot az ilyen cselekményekkel, és ébernek kell lenni - jelentette ki a kancellár, utalva arra, hogy"ez egyformán vonatkozik a politikusokra, valamint az egyénekre is.”

Az emléknapokat a kancellár szükségesnek nevezte, szerinte ezek a megemlékezések akadályozzák meg, hogy a történelemmel való foglalkozás háttérbe szoruljon. Ezek az emléknapok azonban egyedül nem elegendők, szükség van az összefüggésekkel kapcsolatos alapismeretek iskolai oktatására, illetve társadalmi terjesztésére is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.