A múlt hét végén 5800 menekültet mentettek meg a Földközi-tengeren

katasztrófa
2015 május 04., 08:14
comments 41

Ezt jelentette az EU-s ügyekkel foglalkozó EUObserver, az olasz hatóságok tájékoztatása alapján.

A túlzsúfolt lélekvesztőkön, egyes esetekben felfújható vízi járműveken embercsempészek szervezésében Líbiából Európa felé tartó illegális migránsok zömét az olasz parti őrség mentette ki. A kutató-mentő műveletekben a Triton nevű uniós misszió összesen 13 hajója vett részt, köztük a Commandant Birot nevű francia fregatt, aminek a személyzete 217 személyt mentett ki, és őrizetbe vett két feltételezett embercsempészt.

Emellett egy migránsokat segítő máltai nem kormányzati szervezet meg az Orvosok Határok Nélkül által közösen üzemeltetett fregatt, az MV Phoenix is bekapcsolódott a segítségnyújtásba: ez utóbbi hajó 369 főt mentett ki vasárnap a tengerből.

A két nap alatt kimentett menekültek számát illetően ez a hétvége volt eddig a 2. legnehezebb időszak idén. Az eddigi csúcsot április 12-13-a jelentette, 6500 kimentett emberrel.

Az EUObserver által idézett hatósági becslések szerint a következő napokban a helyzet várhatón tovább súlyosbodik, mert a kedvezőnek ígérkező időjárásban, a viszonylag nyugodt tengeren az embercsempészek az eddiginél több hajót fognak útnak indítani – összesen akár több 10 ezer emberrel a fedélzetükön. Az olasz illetékesek úgy vélik, idén 200 ezer migráns is útra kelhet az olasz partok felé. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.