Ahhoz nem volt elég durva a katasztrófahelyzet az Illatos úton, hogy hétvégén is szállítsák a mérgező vegyianyagokat, de ahhoz igen, hogy közbeszerzés nélkül kijelöljék a céget, ami majd elszállíthatja a hordókat

POLITIKA
2015 május 04., 18:00
comments 183

Csütörtökön indult el az Illatos útról az első kamion, ami a vegyiművek telephelyét évek óta szennyező vegyi anyagokat szállította el a főváros belsejéből. Ahogyan a 444 is megírta, az utóbbi években az Illatos úton gyakorlatilag teljesen őrizetlenül hagytak olyan mérgeket, melyek mára elképesztően beszennyezték a talajt, és komoly veszélyhelyzetet idéztek elő. A jelenlegi állapotok szerint már egy rossz helyre dobott csikk vagy egy becsapó villám is katasztrófahelyzetet idézhetne elő.

A csütörtöki kamion után azonban a munka ünnepére és a hétvégére való tekintettel leállt a szennyezőanyag elszállítása.

Tarnai Richárd kormánymegbízott azt mondta az RTL Híradónak, hogy azért, mert a hétvégi és ünnepnapi munkavégzésre csak a közvetlen katasztrófahelyzet adott volna felmentést, ez azonban nem volt és most sincs.

Azonnali beavatkozást igénylő veszélyhelyzet azonban volt, ez pedig ha a hétvégi munkára nem is elegendő, arra igen, hogy közbeszerzés nélkül bízzanak meg egy céget a szennyezőanyag elszállításával.

Tarnai Richárd adásban nem volt hajlandó elárulni az RTL-nek, hogy a kormány 76,5 millióért melyik céget bízta meg a legszennyezettebb 991 hordó elszállításával, de egy munkatársa a felvétel után elmondta a stábnak, hogy a Saubermacher Kft. kapta a megrendelést. A 76,5 milliós ár hordónként 77 ezer forintot jelent.

Az Illatos úti telephely teljes megtisztítására 1,1 milliárdot szán a kormány.

A csütörtökön az első hordókat elszállító kamion azonban nem a Saubermacheré volt, hanem a Loacker nevű cégé, ami szintén hulladékgazdálkodó. Az RTL ezzel kapcsolatos kérdéseire azt mondták, hogy semmi nem akadályozza, hogy a Saubermacher alvállalkozókat vonjon be. Tehát a vegyianyagok elszállítása után néhány órával már ki is jelölték a szállítót, aki néhány óra múlva már az alvállalkozójával vitetett el 15 hordót.

Eközben a hétvégi szállítás nem engedélyezett, hiszen nem áll fenn közvetlen katasztrófahelyzet.

Az Illatos útról minden cikkünk itt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.