Csányi Sándor: Ha valaki a jegybanki alapkamatnál vagy egy állampapírnál 2-3 százalékponttal nagyobb kockázatmentes hozamot ígér, azonnal jelentsék fel

gazdaság
2015 május 04., 06:18
comments 130

A vs.hu interjút készített Csányi Sándorral, az OTP elnök-vezérigazgatójával, aki egyben az MLSZ elnöke is.

Csányi ebben hosszan bírálja a kormányt, amiért nagy a rizikója, hogy a bedőlt brókercégek után maradt terheket végül a bankszektornak kell viselnie. Mint mondta, már az önkormányzatok adósságainak átvállalását is ellenezte, mert normális polgári társadalomban a döntélsek következményeit a döntéseket meghozóknak kell viselniük.

Csányi szerint az egész már az oktatásnál eldől:

„Sok olyan dolgot tanulnak a gyerekek, amivel miután levizsgáztak, soha többet nem találkoznak. De azt nem tanítják nekik, hogy ha valaki a jegybanki alapkamatnál vagy egy állampapírnál 2-3 százalékponttal több kockázatmentes hozamot ígér, akkor azonnal menjenek a rendőrségre, és jelentsék fel. De minimum ne tegyék oda a pénzüket.”

Szerinte az emberek „most megint szembesültek azzal a ténnyel, hogy attól, hogy valamit banknak hívnak, vagy annak néz ki, attól az még nem feltétlenül az”.

Azzal kapcsolatban, hogy korábban a takarékszövetkezetekkel kapcsolatban Csányi azt mondta, egyértelműen látszik, hogy az állam nem a verseny tiszteletben tartásával kedvezményez a szereplőknek, és hogy most is vannak-e konkrét félelmei, vagy vannak konkrét jelei a versenysemlegesség megsértésének, azt válaszolta:

„Nincsenek olyan konkrét jelei, amiket be tudnék bizonyítani.”

A vs.hu megkérdezte, hogy miért hagyta az OTP, hogy míg a postának két éve még vele és az Erstével volt szerződése, a posta azt felbontotta, hogy az FHB-val kössön üzletet. Erre Csányi azt mondta, hogy az OTP monta fel a szerződést, „mert látható volt, hogy a Posta teljesen az FHB-csoporttól látszólag elmenő vezetők irányítása alá került”.

Csányi arról is beszélt, hogy aktív, de egyelőre nem gyümölcsöző kapcsolatban áll a Miniszterelnökséggel, amit az uzsorásozó Lázár János vezet. A vs.hu többször is próbálta kérdezni Lázárról, de nem akart válaszolni ezekre a kérdésekre.

Csányi azt is elmondta, hogy nincs semmilyen kapcsolata a Jobbikkal, és az OTP befektetéseivel kapcsolatban elhangzott a varázsszó is:

„Igen, az egyik országban, ahol már jelen vagyunk, ott egy kis bankot vásárolunk 2 hónapon belül. A szinergiákat ott tudjuk a legjobban érvényesíteni, ahol már van OTP-érdekeltség.”

A tao-pénzekkel kapcsolatos visszaélésekről azt mondta:

„Aki ezt a forrást azzal veszélyezteti, hogy visszaélésekkel hitelteleníti a programot, az megérdemli, hogy a legkeményebben lépjünk fel ellene.”

Az interjú végén azt is megkérdezték, mennyi pénzt tenne arra, hogy Magyarország kijut a következő foci-Eb-re:

„Hát, mondjon egy összeget, és annyit felteszek! Sőt, tudja mit? Felteszem a dupláját!”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.