Éjjel-nappal égnek a nepáli krematóriumok máglyái

külföld
2015 május 04., 14:09
comments 16

Egy hete iszonyú, 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Nepált. A katasztrófának egyelőre nagyjából 7000 halottja van, de a romeltakarítás még messze nem fejeződött be, így a halottak száma várhatóan tovább nő majd. A hatóságok szerint már olyan sok idő telt el a földrengés óta, hogy nincs érdemi esély újabb túlélők megtalálására, márpedig még mindig több ezer embert tartanak eltűntként nyilván.

Az ország közben küszködik a nemzetközi segélyszállítmányok célba juttatásával is, mert nincs elég kamion Nepálban. De nemcsak ebből van kevés,

krematóriumból is.

Nepálban a buddhista hagyományoknak megfelelően máglyán égetik el a halottakat, de a földrengésben annyian haltak meg, hogy nincs elég máglya mindannyiuk rendes elhamvasztására.

Katmanduban, a Bagmati folyó mellett áll a legnagyobb helyi nyílt krematórium, a Pashupatinath templom. Itt 11 máglya van. A földrengés óta mind a 11 folyamatosan ég, és egymást váltják körülöttük a gyászolók. Annyi a halott, hogy még a rendes máglyatisztító-rituálét sem tudják elvégezni a papok, melyen két hamvasztás között rizst, szezámmagot és friss füvet égetnek.

Több család kénytelen volt a templom melletti folyóparton saját máglyákat rakni, és azon elégetni a halottaikat, de nekik meg azzal volt bajuk, hogy az országban pap sincs elég, mert mindegyik a tömeges temetéseket vezeti. A tömeges temetéseken sokszor százas nagyságrendben, együtt égetik az azonosítatlan áldozatokat.

Fából is rengeteg fogy, a temetéseket levezénylő krematórium általában díjat számol fel a máglyákban a holttestekkel együtt elégedett fáért, de a tragédiára való tekintettel a kormány elrendelte, hogy ingyen kell adniuk a fát. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.