Hogyan befolyásolja az internet mentális egészségünket? Te is segíthetsz, hogy kiderüljön

Egészségügy
2015 május 05., 16:16
comments 129

A Semmelweis Egyetem doktorandusz hallgatója keresett meg minket, hogy segítsünk eljuttatni olvasóinkhoz egy most zajló kutatás kérdőívét, ami az internet hatását vizsgálja a mentális-lelki egészségünk alakulása szempontjából. Kitölteni ide kattintva lehet, de hogy miről is van szó, arról itt egy összefoglaló, amit kaptunk mellé:

„Régi kérdés, hogy a média milyen hatással van a mindennapi életünkre, egészségünkre és mentális jólétünkre. Különösen a gyerekekre és fiatalabb korosztályra gyakorolt hatás szokott okot adni az aggodalomra. Számos tanulmány dokumentálta, hogy a fiatalok számára oly könnyen elérhető média, különösen az internet káros hatással lehet a fejlődő személyiségre, számos másik meg a pozitívumokat sorakoztatja. De ez a történet sem fekete-fehér. Hiába szól sok cikk arról, hogy mi mindenben befolyásolhat minket a média, a tömegkommunikáció és a Facebook, azért a közösségi média számos jó tulajdonsággal is rendelkezik, például segíti a társas kapcsolatokat.

Továbbá segíthet, hogy csoportokhoz csatlakozzunk, új emberekkel ismerkedjünk, fontos ügyek részesei lehessünk, közösségek tagjaiként funkcionáljunk, másokkal kommunikáljunk és így akár saját önértékelésünkön, szociális elzártságunkon, rossz hangulatunkon is javítsunk kicsit.  Azok, akik egyébként kevésbé kezdeményezőek társas közegben, az internet különösen sokat segíthet, hiszen úgy lehetnek csoportok tagjai, hogy közben nem korlátozza őket földrajzi vagy kulturális hovatartozásuk. Miközben sokat ismételt tétel, hogy a média mennyire sztereotipikusan ábrázol, az is igaz, hogy nagyon színes és változatos képet kaphatunk általa a különböző kulturális és társadalmi csoportokról. Ez pedig a kritikus gondolkodást és a sztereotípiák leépítését is szolgálhatja.

Magyarországon csak nagyon kevés olyan felmérés van, mely széles körben vizsgálja a média hatását. Olyan kutatásról pedig nincs tudomásunk, ahol nézték volna a média hatását lelki egészségünkre. Jelenleg azonban épp egy ilyen regisztrált kutatás folyik a Semmelweis Egyetemen, ahová várják azokat, akik szívesen áldoznának időt erre és járulnának hozzá kitöltésükkel a felméréshez. Véleményünk egy manapság nagyon fontos kérdés jobb megértéséhez járulhatna hozzá.

A kutatás lezárulása után egy külön beszámolóban fogjuk részletezni az eredményeket.”

A kérdőív itt található meg, kitöltése nagyjából negyedórát vesz igénybe, mindenki segítségét köszönjük!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.