A troll, aki muszlimokat heccel

internetek
2015 május 06., 09:25
comments 328

A Charlie Hebdo-merénylet utáni világban elég kevesen vannak, akik a szólásszabadság határait úgy feszegetik, hogy az potenciálisan pont a muszlimok érzékenységét sérthesse. Még kevesebben teszik ezt olyan országokban, ahol éppen a muszlimok vannak többségben. A malajziai Alvin Tan pont ezt csinálja, aminek köszönhetően csapatnyi rajongója mellett nagyon-nagyon sok ellensége van.

Tan legújabb és legbotrányosabb akciója csupán egy rossz feldolgozás. Rosszul zongorázva és hamisan óbégatva viszont nem akármit ad elő, hanem az azant, a világ minaretjeiből naponta ötször felcsendülő imára hívást. A biztos hatás kedvéért az erről készült videót úgy töltötte fel a Facebookra, mintha az Mekkában készült volna. És a hatás nem is maradt el.

Alvin Tan provokatőri karrierjét nem az iszlám alappilléreinek kifigurázásával kezdte, de már első akciói is rendesen felidegesítették hazája jelentős részét. Malajzia lakosságának nagyjából 60 százaléka muszlim, és közülük nem mindenkinek tetszett Tan szexvideója. A 21. században lehetetlen híressé válni ilyesmi nélkül. Tan és barátnője, Vivian Lee közös akciója pedig Malajziában, ahol az ilyesmi kifejezetten újdonságnak számított, elég nagyot szólt.

Az ekkor még joghallgató Tan és barátnője hírhedtségüket meglovagolva egy blogban újabb és újabb, az eredetinél kevésbé explicit, de Malajziában még mindig botrányosnak számító videókat tettek közzé. Egy olyan országban, ahol sok ártatlan nyugati női magazin honlapját is letiltják az internetszolgáltatók, a lenge öltözékben hentergés egyszerűen elfogadhatatlan a többség számára.

Hogy pontosan mekkora többségről volt szó, arról nincs statisztika. Tan és Lee egyaránt a Malajzia lakosságának közel negyedét adó, jellemzően nem muszlim kínai kisebbség tagjai. Azonban a malajziai kínaiak sem feltétlenül nagy barátai a szabadosságba átcsapó szabadságnak - elég csak a szomszédos, kínai többségű Szingapúr nevetségesen szigorú törvényeire pillantani. Mindenesetre Tanéknak nemcsak ellenségei voltak Malajziában, hanem sokan - legalábbis az interneten - igazi szabadsághősökként tekintettek rájuk.

A maláj hatóságok egy ideig még szemet hunytak Tan és Lee akciói felett, 2013-ban azonban a pár végleg kihúzta a gyufát. A ramadan, az iszlám böjti hónap előtt egy olyan képet tettek közzé, amin a muszlimok számára egyébként is tilos sertéshúsból készült ételt fogyasztottak, és kellemes ünnepeket kívántak mellé a böjtölőknek.

Az ezt követő felháborodás hatására a párt a maláj alkotmányos rend elleni felforgatással gyanúsították meg, majd le is tartóztatták.

Tannak és Lee-nek nem kellett sokáig rács mögött maradniuk, szabadlábon várhatták perük kezdetét. Tan azonban inkább lelépett: egyrészt szakított Vivian Lee-vel, akivel azóta nyilvánosan is összevesztek, majd Amerikába szökött. Most már Kaliforniában él, onnét provokálja a malájokat és a muszlimokat - a mostani hamisan óbégató videót is önkéntes száműzetésében készítette.

Tan, aki korábban egyszerűen a nácizmushoz hasonlította az iszlámot, a BBC-nek azt mondta, hogy nem a vallás ellen háborúzik.

“Egyszerűen állam és mecset valódi szétválasztásáért küzdök Malajziában. Csak azért, mert valamire ráütik a “vallás” vagy “isten” bélyeget, attól még nem állhat minden kritika felett. Igenis lehessen elemezni és vitatkozni róla.”

Facebook-oldalán Tan arról ír, hogy politikai menedékjogot fog kérni Amerikában. Egyáltalán nem biztos, hogy megkapja, az viszont igen, hogy a sok muszlimot sértő munkásságának köszönhetően az élete akár veszélyben is lehet. Hiába van 20 ezernél is több rajongója, ez nem sok a 30 millió lakosú Malajziában, ahol nemcsak a muszlimok, de több egyéb vallás képviselői és a kínai közösség vezetői is felszólaltak ellene.

Ha így nézzük, Tan a szólásszabadság elszánt harcosa, aki a saját bőrét is vásárra viszi meggyőződéséért. Ha meg úgy, akkor ő a maláj Varga Béla, a kuruc.info mögött álló, szintén Kaliforniában élő magyar borász, aki hazája törvényeit az USA mögé bújva igyekszik kijátszani. Esetleg mindkettő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.