Öngyilkos lett a többszörösen kitüntetett ozorai polgárőr, mert nem akart börtönbe menni

bűnügy
2015 május 07., 10:33
comments 417

Ötperces videót hagyott hátra búcsúüzenetként Gárer János, ozorai polgárőr, akinek öt évre börtönbe kellett volna vonulnia május 5-én. De végzett magával. A telefonnal készített videót Gárer egy memóriakártyán odaadta a feleségének, azzal a felszólítással, hogy azt csak később nézheti meg, majd tegye fel a netre. Miután értesítették a férje haláláról, a felesége eleget tett a kérésnek, és kirakta a Youtube-ra az üzenetet.

A Népszabadság megkereste az asszonyt. A cikkben és a videón elhangzottak alapján a következő történet állt össze.

Az idegenlégiót is megjárt, autószerelő Gárer Jánost 2010-ben megkereste egy ismerőse, hogy segítsen, mert egy uzsorás szorongatja, 400 ezres kölcsönre 800 ezret kell visszafizetnie. Gárer telefonon többször is felhívta az uzsorást, és megzsarolta, hogy fizessen félmilliót, vagy feljelenti a barátjának írt fenyegető levelek miatt.

Az uzsorás a rendőrökhöz fordult, így Gárer utolsó fenyegető hívását már lehallgatták. A férfit a Szervezett Bűnözés Elleni Osztály el is vitte.

Első fokon három évre ítélte a bíróság Gárert, idén februárban ezt másodfokon is megerősítették. Mivel 2007-ben csalásért már másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, így az is letöltendővé vált. A férfi perújrafelvételt kezdeményezett, kegyelmet kért az államfőtől is. Arra hivatkozott, hogy megbánta amit tett, a büntetést eltúlzottnak érzi, ráadásul idő közben megváltozott. Feleségével és a nő gyerekével Ozorára költöztek, ahol polgárőr lett. 

Gárer tavaly megkapta az év polgárőre kitüntetést, miután egy lefülelt drogfutár késsel megsebesítette. Az árvízben és a hóhelyzetben végzett munkájáért megkapta a Polgárőr Érdemkereszt Aranyfokozatát. A felesége szerint mindezt nem a kegyelemért tette, hanem azért, mert valóban gyűlölte a bűnt, mindig is polgárőrnek érezte magát, ezért állandóan terepszínű egyenruhában járt.

Amikor megkapta az értesítést, hogy börtönbe kell vonulnia, összeomlott. Hogy pontosan mi volt a kifogása az ítélettel szemben, az nem derült ki. A videón arról panaszkodik, hogy a bíró letegezte őt, az egész tárgyaláson a felesége mellét nézte és nem vették figyelembe, hogy mindent megtett azért, hogy bizonyítsa, nem veszélyes a társadalomra, sőt.

A fenyegetést a videó elején ő maga is elismeri, de szerinte olyan dolgokkal vádolták meg, amit nem követett el és nem tudja elfogadni az ítéletet. Egy erdőben végzett magával.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.