Nem a bevándorlókat kötelezik közmunkára, hanem a menekülteket segítik munkához a dánok

Média
2015 május 10., 19:49
comments 207

Volt egy MTI-hír tegnap, amit mi is átvettünk. Hiba volt, mert manipulatív hülyeség volt a hír, ami egy hülye és manipulatív köztévés riport melléktermékeként született.

Az MTI azt írta egy dán politikusra és korábbi igazságügyminiszterre hivatkozva – a köztévés riporttal összhangban –, hogy azért érkezik kevesebb bevándorló az országba, mert a dán parlament elkezdte tárgyalni a szigorítási csomagot, aminek része az, hogy a bevándorlókat "közmunkára" köteleznék.

Ez nagyon szépen rímel az egyre erősebben xenofób magyar kormányzati bevándorláspolitikával, csak hát egyáltalán nem igaz ebben a formában.

Egyrészt nem bevándorlókról, hanem menekültekről van szó – előbbiek gazdasági vagy más okból, utóbbiak kiinduló országban való élet ellehetetlenülése miatt kelnek útra, és ezért más besorolás alá esnek jogi szempontból is.

Másrészt nem büntetni akarják a menekülteket a közmunkával, hanem elsősorban munkát találni akarják segíteni őket. A dán politikusok szerint aggasztó, hogy nagyok a különbségek a helyben születettek és a bevándorlóként érkezettek foglalkoztatásában, ezért különböző integrációs eszközökkel próbálják segíteni őket. Utóbbiak részeként, végső esetben egy háromhónapos, közösségi munkát tartalmazó kormányzati programban vehetnek részt a bevándorlók.

(Az integrált foglalkoztatáspolitikai eszközök használata persze pont egy olyan dolog, aminek a hiányával a gondolkodás nélkül csakis a közmunkát erőltető magyar kormányt szokták vádolni.)

És nem is ez az oka a dániai bevándorlás mérséklődésének, hanem más adminisztratív szigorítások.

(KA Steve / gluekitrotor42, Thelocal.dk)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.