Ezért nincs címvédés a BL-ben

futball
2015 május 14., 15:48
comments 144

Szerda este a Juventus kiverte a Real Madridot az idei Bajnokok Ligájából, és ezzel biztossá vált, hogy a világ legrangosabb klubtornájának 23. évében sem lesz címvédés. Pedig az előző 37 szezonban, amikor még BEK volt a BL, ez még csak különleges eseménynek sem számított.

Két magyarázat lehet arra, hogy miért nincs ismétlés a BL-ben: az egyik, hogy a serleg el van átkozva, a másik pedig ennél sokkal racionálisabb.

Az 1992/93-as szezontól BL-ként ismert küzdelem első éveiben még csak minimálisan különbözött a BEK-től. Később azonban fokozatosan megváltozott: az erősebb európai bajnokságok egyre több csapatot indíthattak, aminek eredményeként a versengésből, ami egykor a kontinens bajnokait mérte össze, a kontinens legjobb csapatainak tornája lett. Ezt lehet nem szeretni, de ettől még tény, hogy az új lebonyolítási formátum sokkal kiegyenlítettebb küzdelmeket hozott. Ezt bizonyítja a címvédés elmaradása is.

A BEK 37 szezonjában egymás után két évben tudott nyerni a Benfica, az Inter, a Liverpool, a Nottingham Forest és a Milan is. Az Ajax és a Bayern triplázásra is képes volt (ráadásul közvetlenül egymás után), a Real Madrid pedig a BEK első öt kiírását nyerte meg sorozatban. Ilyen meggyőző, az egész kontinenst leigázó dominanciának a BL-ben még a közelébe sem jutott senki.

Az utóbbi 23 szezon legjobb csapata, a Xavira, Iniestára és Messire épülő Barcelona nemhogy duplázni nem volt képes, de még két egymás utáni szezonban a döntőbe jutni sem.

Címvédőként BL-döntőt játszani a Milan, az Ajax, a Juventus, és a Manchester United tudott, de ismételni egyikük sem. A bravúrhoz a legközelebb az Ajax járt 1996-ban, akik az előző évi győzelmük után ebben a döntőben csak tizenegyesekkel kaptak ki a Juventustól.

Címvédés annak ellenére sem volt, hogy a lehetséges győztesek köre leszűkült. A 2015-ös lesz a 11. BL-döntő sorozatban, amit a négy nagy bajnokság (angol, német, olasz, spanyol) csapatai játszanak egymás után. Előtte volt egy Porto-Monaco, az azt megelőző 7 szezonban viszont szintén csak a nagy négyes csapatai jutottak döntőbe. A BL-ben egy francia, egy portugál vagy egy holland döntős már különleges eseménynek számít, míg a BEK-ben svéd, belga és görög csapat is játszott döntőt, skót, román és jugoszláv pedig nyerni is tudott. Ilyen egzotikus eseményekre ma már legfeljebb az Európa Ligában van esély, de ott sem sok.

Mivel a BL-t a legjobbak, nem a bajnokok játszák, és a lebonyolítás is megváltozott, nincs arra esély, hogy valaki jó sorsolással lehessen kontinensbajnok. Az idei BL elődöntői előtt a Real Madrid drukkerei kifejezetten örültek annak, hogy a Juventussal kell játszaniuk, hiszen papíron könnyebb ellenfélnek tűnt, mint a Barcelona vagy a Bayern. Pedig az olasz bajnokság elmúlt két szezonjának bajnokáról volt szó. Ugyanígy beszédes, hogy a Barcelonának idén

a nyolcaddöntőben az angol, a negyeddöntőben a francia, az elődöntőben a német, a döntőben pedig az olasz bajnokkal kell játszania.

A Barcelona idei programja extrém példa a BL keménységére, de sok hasonló bizonyítja, hogy szemben a BEK-kel, BL-t nem lehet szerencsés sorsolásnak köszönhetően nyerni. A BEK-címvédők messze leggyengébbike, Brian Clough legendás Nottingham Forestje úgy tudott 1980-ban duplázni, hogy svéd, román és keletnémet ellenfelek legyőzésével bejutott az elődöntőbe, ott kiverte az épp átalakulóban lévő Ajaxot, majd végül a döntőben játszott először a négy nagy bajnokság képviselőjével, a német Kölnnel Hamburggal. Címet védett volna a Forest, ha az előző év olasz bajnokával és spanyol ezüstérmesével is játszania kell? Lehet, hogy nem.

A BL-ben nemhogy ismételni, de egyáltalán megnyerni is jóval nehezebb, mint a BEK-et. Ha már a szerencsés sorsolás gyakorlatilag kizárt, a végső győztesnek a meccseken kell nemcsak jól játszania, de szerencsésnek is lennie. Guardiola Barcelonájának legendája fele ekkora lenne, ha 2009 májusában Iniesta az utolsó utáni percben nem rúg gólt a Chelsea elleni elődöntőben. Az, hogy egy csapatnak két egymás utáni szezonban ekkora mázlija legyen, nagyon-nagyon valószínűtlen, és talán ez a legfőbb oka a BL-címvédés elmaradásának. Hiába olyan jó egy csapat, mint az elmúlt évtized Barcelonája, ha a szerencse elszegődik mellőle, nem tud BL-t nyerni. Egy gyengébb együttes meg pláne.

Érdemes végigvenni az eddigi 22 Bajnokok Ligája-szezont, hogy világos legyen, hány csapat végső győzelmében volt meghatározó szerepe a szerencsének.

1992/93 Marseille

Az igazi mázli az volt, hogy nem vették el tőlük. Maradjunk jóindulatúan annyiban, hogy valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, hogy az abban az évben francia bajnoki meccsek megvásárlásával lebukó klubelnök, Bernard Tapie mit ügyködött a nemzetközi porondon. Mindenesetre a Marseille-t úgy eltiltotta az UEFA, hogy példátlan módon bajnokként el sem indulhattak a címvédésért.

1993/94 AC Milan

Az olaszok klasszikus olasz stílusban már a legjobb 16 közé is úgy jutottak be, hogy 0:1-es összesítéssel verték ki a svájci Aaraut. Capello csapata azonban tavaszra egyre jobb lett, majd a döntőben 4:0-ra lemosták Cruyff sokkal esélyesebbnek tartott Barcelonáját. Nem volt szükségük szerencsére.

1994/95 Ajax

Van Gaal Ajaxa volt az utolsó csapat, amely a négy nagy bajnokság végleges elhúzása előtt komolyan, több éven át fel tudta venni a versenyt képviselőikkel. Ennek ellenére az a Kluivert-gól a döntő 85. percében elég nagy mázli volt.

1995/96 Juventus

Egy tizenegyespárbaj nem csak a szerencséről szól, de igenis hatalmas mázli is kell ahhoz, hogy valaki tizenegyesekkel meg tudjon nyerni egy meccset, mint a Juve az Ajax elleni döntőben.

1996/97 Borussia Dortmund

Ahhoz képest, hogy a rajtkor mennyire nem tartozott az esélyesek közé, Riedle, Möller és persze Lars Ricken csapata tulajdonképpen egész simán nyert BL-t, és még különösebb szerencsére sem volt ehhez szükségük.

1997/98 Real Madrid

Két szezon egymás után, amiben a BL-győztesnek nem kellett a szerencsére hagyatkoznia majdnem olyan ritka, mint a címvédés. De a Real Madrid tényleg magabiztosan nyert ebben az évben.

1998/99 Manchester United

Aki látta azt a döntőt, pontosan tudja, hogy csapatnak a foci történetében nem nagyon volt akkora mázlija, mint az angoloknak a Bayern elleni utolsó pár percben.

1999/2000 Real Madrid

Ha a második csoportkör utolsó előtti meccsnapján Roberto Carlos nem szerez egy borzasztóan szerencsés gólt a 72. percben a Dinamo Kijev ellen, a végső győztes még a negyeddöntőbe se jutott volna be. Ennek köszönhetően viszont pont sikerült megcsípniük a továbbjutást jelentő második helyet.

2000/01 Bayern München

A Valencia elleni döntőben összesen 17 tizenegyest kellett lőni (hármat a rendes játékidőben), míg végül a németek visszakapták a sorstól azt, amit két évvel korábban elvett tőlük.

2001/02 Real Madrid

Zidane fantasztikus kapásgólja a Bayer Leverkusen elleni döntőben nem szerencse volt, mint ahogy a Real Madrid viszonylag sima menetelése sem a végső győzelemig.

2002/03 AC Milan

Az milyen, hogy a második csoportkörben Milan négy 1:0-ra nyert meccsel és 5:4-es gólkülönbséggel tudott első lenni a csoportjában? Művészet! Az viszont hatalmas szerencse volt, hogy az emberiség történetének egyik legunalmasabb focimeccse, a 0:0-ra végződő döntő végén megnyerték a tizenegyespárbajt a Juve ellen.

2003/04 Porto

Mourinho első BL-győzelme egyben az utolsó volt, amit nem angol, olasz, német vagy spanyol csapat nyert. A döntő a Monaco ellen egy sima 3:0 volt, de erősen kétséges, hogy a Deportivo ellen sikerült-e volna továbbjutni az elődöntőben, ha a spanyol csapat legfontosabb hátvédjét, az egyébként portugál Andradét nem állítják ki az első meccsen egészen röhejes módon. A visszavágón pedig a csapatkapitány Naybetet.

2004/05 Liverpool

Az hagyján, hogy a Chelsea ellen egy olyan góllal nyerték az elődöntőt, ami valószínűleg át sem ment a gólvonalon. A döntőben viszont először is a Milan 3:0-ról úgy omlott össze, ahogy olasz csapat talán soha, aztán kihagytak három tizenegyest is.

2005/06 Barcelona

Mourinhónak lenne különvéleménye, de az a helyzet, hogy Rijkaard Barcelonája Ronaldinho vezetésével egészen simán gyalogolt végig az ellenfelein.

2006/07 AC Milan

Azt nem lehet mondani, hogy a Milan nem érdemelte meg a végső győzelmet, de a döntő alakulását eldöntő első gól, ami Inzaghiról pattant be a Liverpool kapujába bizony hatalmas mázli volt.

2007/08 Manchester United

Alex Fergusonnál mázlistább edző kevés létezett. 1999-ben az első BL-címét már tárgyaltuk, ezt a másodikat pedig egy tizenegyespárbajban nyerte, miután John Terry seggre esett ahelyett, hogy berúgta volna a Chelsea javára mindent eldöntő tizenegyest.

2008/09 Barcelona

Iniesta már említett isteni szerencséjével, egy rakás, a Barcelonának kedvező bírói döntéssel a Chelsea elleni elődöntőben.

2009/10 Internazionale

A Bayern elleni döntő már sima ügy volt, de hogy az elődöntőben miért nem adták meg Bojan Krkic gólját, amivel a Barcelona juthatott volna tovább, az máig rejtély. Annak az elődőntőnek a visszavágóján, aminek első meccsének lejátszásához a Barcelonának fél Európán át kellett buszozniuk a kontinens légterét lezáró izlandi vulkánkitörés miatt.

2010/11 Barcelona

Guardiola két BL-győzelméből ehhez nem kellett szerencse.

2011/12 Chelsea

Egyenlítés a 88. percben, aztán győzelem a sokkal jobban játszó Bayern München ellen a tizenegyespárbajban. Mázli, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

2012/13 Bayern München

Határeset, hiszen a Bayern azért megérdemelte a győzelmet a Dortmund ellen, de az a helyzet, hogy ha egy döntőben a 89. percben még pont sikerül megszerezni a győztes gólt, abban azért van szerepe a szerencsének.

2013/14 Real Madrid

A BL-történetének három legnagyobb mázlija a United két gólja 99-ben, Iniesta a Chelsea ellen 2009-ben és Sergio Ramos 2014-es fejese a 94. percben, amivel sikerült kiharcolni a hosszabbítást az Atlético Madrid ellen.

22 szezon alatt tehát a Milan, a Borussia Dortmund, a Real Madrid és a Barcelona kétszer, és talán a Bayern München tudott úgy BL-t nyerni, hogy abban ne lett volna meghatározó szerepe a szerencsének. Ez a BL történetének kevesebb, mint harmada. Ahhoz, hogy végre valakinek sikerüljön a címvédés, egy olyan csapatnak kell felbukkannia, amely legalább olyan jó, mint Zidane Real Madridja és Messi Barcelonája, és szerencsésebb is náluk. Lehet, hogy erre még várni kell egy ideig.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.