Nemcsak a pavilon vállalhatatlan, de programokra is elköltünk több mint egymilliárdot a milánói expón

MŰVÉSZET
2015 május 14., 09:53
comments 192

Ha a májusban megnyílt milánói világkiállításról van szó, semmi sem drága a kormánynak. Ez az az expó, aminek külön miniszteri biztosa lett Orbán Viktor barátjának, Szőcs Gézának a személyében, így nem maradt feladat nélkül az egykori kulturális államtitkár.

Most éppen egy 420 milliós friss megbízás került ki a kormany.hu-ra, ezzel már 3,7 milliárdnál járunk, 4,7 milliárd lehet a vége, de vegyük sorjában.

Van egyrészt a giccsbe hajló építészeti paródiának nevezett pavilon, amitől teljesen kiakadtak a magyar építészek. Volt látványpályázat a pavilonra, egy másik terv, a Malom nyert.

photo_camera A Malom alaprajza

De Szőcs Géza személyes döntésével a második helyezettet, a Sámándobra hallgató Alakort választotta.

Ezt azzal indokolta, hogy

"Egy szavazásnak, vagy a szakmának helyes és lehetséges eldöntenie, hogy 45 pályázat közül melyiket tartja a legszebbnek, mutatósabbnak, elegánsabbnak. De nem népszavazás dönt arról, hogy milliárdokból mi épüljön meg. Azért sem, mert ha a terv kudarcot vall, a népet nem lehet felelősségre vonni a döntéséért. A kormánybiztost azonban lehet. Ezért - is - van szükség kormánybiztosokra, meg államtitkárokra meg miniszterekre és vezérigazgatókra és őrnagyokra és ezredesekre. Azért van szükség rájuk, hogy minden döntés mögött álljon ott valaki, aki felel azért a döntésért. A világ valószínűleg a felelőtlen döntések miatt (is) tart a csőd fele, de akár így van, akár nem: én a magam felelősségét nem kívánom áthárítani másokra."

Itt írtunk részletesen az érveiről.

A pályázat első helyezettje a Facebookról értesült a döntésről, a szakma nagy része felháborodott, az építészkamarával együtt. Végül maguk a tervezők is megtagadták az épületet.

Nos, a végeredmény talán valóban nem az lett, mint ami a terveken szerepel.

photo_camera A látványterv

Hogy a látványtervbe mit is kell belelátni, ahhoz egy kis segítség:

"Sárkány Sándor, az épület megálmodója különböző archaikus előzményeket és organikus elemeket ötvözött a szokatlan, feltűnő formájú épületen. A sámánok által egykor használt dobokra emlékeztető két oldalsó épületrész körfelületén az életfa stilizált ábrája jelenik meg. A központi rész egy hordóra emlékezteti a látogatót, Noé bárkájára is utalva, fedélzetén az élővilág kaleidoszkópját jelképező tetőkerttel. A tetőkerten átnyúló bordák megjelenítik a napfény felé fordulást, a „lényeget” körülölelő és óvó virágszirmok, levelek motívumait. A kertben pedig maga az „ÉLET” található: a Magyarországon honos gyümölcsöket, zöldségeket, gyógynövényeket ismerheti meg itt az érdeklődő a Világkiállítás ideje alatt".

A tervekhez képest is sivárabb és érthetetlenebb lett a végeredmény. Azt Sárkány az Indexnek már előre jelezte, hogy ha az eredeti terveket követik, akkor másfél milliárddal többe került volna a pavilon. Ezért kihagyták végül például az energiatakarékos megoldásokat, mert ezek fél év alatt úgysem térülnének meg. Ehelyett formájában lesz organikus a pavilon.

A végül elkészült pavilonon tényleg azonnal látszik, hogy más lett. A tán a mezőgazdaságra, a természetre utaló szalma eltűnt a sámándobokról, ehelyett rézkerekű valami lett belőlük.

photo_camera Fotók: expohungary.com

És hát az a dús tetőkert, az ilyen lett.

pavilon2

Szőcs már korábban jelezte, hogy nem szereti a Sámándob kifejezést, nem is maradt belőle sok. Az Index helyszínen járt tudósítója szerint a terv legbonyolultabb, az egész, háromszintes épületet átszövő jelképe egy szobába szorult vissza, itt csepeg a víz a sámándobokra.

samandobok

Viszont a pavilonban helyet szorítottak a magyar csodazongorának, amiből egyelőre az állam rendelt tíz darabot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A pavilon felépítésére, aztán lebontására és szombathelyi újjáépítésére 2,45 milliárdot szánnak.

A honlapon büszkén írják, hogy Olaszország mellett Magyarország az egyetlen résztvevő ország, amely a pavilont kutatásfejlesztés és oktatás céljára kívánja hasznosítani a későbbiekben. A tervek szerint a magyar kiállítási pavilon Szombathelyen, a 11-es Huszárlaktanya területén a Kreatív Örökségvédelmi és Értékfejlesztő Központ részeként épül fel újra.

Nade nemcsak a pavilon van, programokkal is meg kell tölteni az Életkernek nevezett pavilont. Ez eddig egyébként nem nagyon sikerült. A Heti Válasz újságírója - aki szerint egyébként a pavilon végül egyáltalán nem lett kínos blamázs, és most utólag mindenki bocsánatkéréssel tartozik Szőcsnek - felháborodott, hogy mennyire tartalmatlan a magyar épület. Egyrészt egyáltalán nem reflektál az expó témájára, a fenntartható élelmiszertermelésre, inkább egy nagy zonograbemutató lett belőle. Meg is kérdezték Szőcs Gézátt a nagyon keveset nyújtó pavilonról, amire az volt a válasz, hogy az épület határidőre elkészült, a tartalommal való megtöltésére is készen állnak,

"de az olasz hatóságok részéről olyan merev, bürokratikus akadályokba ütköztünk, amelyek ezt egyelőre hátráltatják".

Ami lesz: étterem, tematikus kiállítás, magyar borvidékek bemutatása, ajándékbolt és ásványvízkóstoltatás. És a Heti Válasz nagy fájdalma: nem mi, hanem a szlovákok sütik Milánóban a kürtőskalácsot. 

A programok szervezésével az Emmi - itt világkiállítási miniszteri biztos Szőcs Géza - egy közbeszerzésen az EuroAtlantic Solutions Kommunikációs és Üzleti Tanácsadó Kft.-t választotta ki márciusban. A cég Fellegi Tamásé. Ő fejlesztési miniszter volt a második Orbán-kormányban. Akkor, amikor Szőcs kulturális államtitkár volt. Az Euroatlantic 780 millió forintot kapott a feladatra. 74 százalékban alvállalkozókkal oldja meg a feladatot. 

Az Euroatlantic már korábban is kapott megbízást a milánói expóra, még 2013 végén, ami a következő volt: "a milánói világkiállításhoz kapcsolódóan a Magyarország honlapjának és arculatának megtervezése, projektindító sajtótájékoztató megszervezése, a világkiállítással kapcsolatos olasz online sajtófigyelés elvégzése.” Erre 23,9 milliót kaptak, alatta volt a 25 milliós értékhatárnak, nem kellett rá nyílt pályázatos közbeszerzés. Amúgy nem kifejezetten sikeres a cég közbeszerzéseken, 2014 márciusban nyertek még a Nemzeti Vagyonkezelő pályázatán, itt sem érték el a 25 milliót félmillió híján, a Rubik-kocka feltalálásának negyvenedik évfordulója alkalmából a Liberty Science Center által szervezett Beyond Rubik’s Cube kiállítás kommunikációs feladatainak ellátása volt a feladata.

Így a pavilonépítéssel és programszervezéssel már 3,2 milliárdnál járunk. De most egy újabb szerződés jelent meg, a kormany.hu-n.

Ez 420 millióról szól, és a pavilon kívüli programok szervezéséről szól, ami ezek szerint nem volt része a 780 milliós munkának. Nem az Euroatlantic nyerte, hanem a korábbi közbeszerzésen induló Bo Event.

Arról, hogy hogyan választották ki őket, mi lesz a feladatuk, milyen programokat szerveznek majd, nem kaptunk tőlük tájékoztatást, mert egyeztetni kell a minisztériummal arról, hogy mit kommunikálhatnak. Az Emmit és Szőcs Gézát is kérdeztük, de még nem kaptunk választ. Az biztos, hogy a kiállítás hat hónapja alatt "bemutatásra kerül a magyar méz, a gyümölcspálinka, a világhírű magyar libamáj és az autentikus gasztronómia".

Szőcs egyébként korábban azt mondta, hogy az expón való részvételnünk teljes költsége 4,7 milliárd forint lesz, most 3,7 milliárdot számoltunk össze. Vagyis van még ezen kívül is egymilliárd valamire.

A megnyitón Hoppál Péter államtitkár fontos országimázs-építő lehetőségnek nevezte a magyar megjelenést a világkiállításon, mert az olimpiák és a labdarúgó-világbajnokságok mellett ez a harmadik nagy megmutatkozási lehetősége egy országnak. Mi a focivébével ugye eleve nem számolhatunk, így hát odatettük magunkat Milánóban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.