Nem szedhetnének műsordíjat a kereskedelmi tévék, amíg a kormány ki nem találja, mi legyen

media
2015 május 15., 14:00
comments 81

A digitális átállásról szóló törvényhez a kormány által benyújtott módosító indítványban szerepel mindez: nem szedhetnének műsordíjat a legnagyobb televíziós médiaszolgáltatók addig, amíg annak szabályait nem rendezi külön kormányrendelet. 

Azokat a szolgáltatókat érinti ez, amik a médiaszolgáltatásról és tömegkommunikációról szóló törvény (Mttv.) alapján jelentős befolyásoló erővel rendelkeznek. Ide sorolják azokat a társaságokat, amelynek a Magyarország területén terjesztett lineáris audiovizuális médiaszolgáltatásai éves átlagos közönségaránya eléri a tizenöt százalékot, feltéve, hogy legnézettebb médiaszolgáltatásának éves átlagos közönségaránya eléri a három százalékot. E közönségarány meghatározásánál az Mttv. alapján közzétett az előző naptári évre vonatkozó átlagos közönségarányokat kell alapul venni, hozzászámítva ehhez a vállalkozás valamennyi, Magyarország területén terjesztett lineáris médiaszolgáltatásának adatait. Figyelembe kell venni a társaság, illetve bármely tulajdonosának, vagy tulajdonosa tulajdonosának befolyásoló részesedése mellett működő más vállalkozások magyarországi közönségarányát is.

Azaz a módosítás nyilván az RTL Klubnak és a TV2-nek tenne keresztbe, akik ebből a forrásból fedezhették volna a reklámadó miatt kieső bevételeiket.

A módosító indítvány elfogadása esetén a digitális átállásról szóló törvény szerint semmisek a műsorterjesztő és a médiaszolgáltató által kötött megállapodás olyan kikötései, amelynek következtében a műsorterjesztő mentesül a műsordíj megfizetése alól, vagy amely a médiaszolgáltató számára más hátrányos feltételt állapít meg abban az esetben, ha az más műsorterjesztő útján ellenérték nélkül vagy kódolatlanul teszi elérhetővé médiaszolgáltatását a felhasználók számára.

Az Mttv. tavaly őszi módosítása felhatalmazta a kormányt, hogy a jelentős befolyásoló erővel rendelkező lineáris audiovizuális médiaszolgáltató legnézettebb szolgáltatásáért járó programdíj fizetésének szabályait rendeletben állapítsa meg. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.