Először lettek palesztin szentjei a katolikus egyháznak

vallás
2015 május 17., 11:33
comments 50

Ferenc pápa a Szent Péter téren tartotta szokásos vasárnapi istentiszteletét, amin részt vett az épp a Vatikánban látogató Mahmúd Abbász palesztin elnök is. A ceremónián jelentette be az egyházfő, hogy két palesztin apácát szentté avattak. Ők az első palesztin szentek.

A pápa példaértékűnek nevezte a két, XIX. században élt nő életét. Mellettük még egy francia és egy olasz szenttel gazdagodott az egyház.

Marie Alphonsine Ghattas 1843-ban született Jeruzsálemben, és ott is hunyt el 1927-ben. 2009-ben boldoggá avatták.

Életrajza szerint egy látomás hatására, 1880-ban megalapította a Legszentebb Rózsafüzér Nővérei Kongregációt fiatal arab nők számára. A közösség mindmáig elsősorban leányneveléssel és hitoktatással foglalkozik. Ez az egyetlen saját alapítású kongregáció a jeruzsálemi latin patriarkátusban. Az általa alapított közösség jelenleg közel 260 tagot számlál és a Közel-Kelet nyolc országában van jelen. Jordániában a nővérek hozták létre az első iskolákat.

photo_camera (ALBERTO PIZZOLI / AFP)

Mariam Bawardi 1846-ban született a galileai Abellinben. Élete a hivatalos életrajz szerint meglehetősen regényesen alakult: a melkita-katolikus lány szülei alig egy nap különbséggel haltak meg, hároméves korában, magára hagyva őt és két évvel fiatalabb öccsét. Mariam a nagybácsihoz került, akivel az egyiptomi Alexandriába költözött. Tizenhárom évesen nagybátyja, Mariam akarata ellenére férjhez akarta adni őt. Ellenkezése miatt a szolgák közé sorolták. Nagybátyja egyik muzulmán szolgája erőszakkal kényszerítette az iszlám hitre, majd pedig, ellenkezését látván, késsel elvágta a nyakát. Abban a hitben, hogy meghalt, egy elhagyatott zugban hagyta.

Mariam akkor látomásban részesült, amelyben egy betegápoló arra biztatta, hogy menjen Franciaországba és lépjen a kármeliták közé. Ezt a jelenetet ő később a boldogságos Szűznek tulajdonította. Sebeiből felgyógyulva, 1867-ben belépett a Pau-i karmelita nővérekhez. A rendkívüli kegyelmek itt is folytatódtak. Egész életét betöltötte a szenvedés misztériuma. 1867-ben megkapta Jézus öt szent sebét és a töviskoronát. 1875-ben részt vett a betlehemi zárda alapításában, és itt maradt haláláig. 1878. augusztus 26-án, harminckét éves korában hunyt el. II. János Pál pápa 1983-ban avatta boldoggá.

A szentté avatáson mintegy kétezer, palesztin területekről érkezett zarándok vett részt.

A két másik szentté avatott szerzetesnővér Jeanne-Emilie de Villeneuve és Maria Cristina dell'Immacolata.

A délben mondott beszédében Ferenc pápa a palesztin és az izraeli delegációkhoz fordulva úgy fogalmazott, a két szerzetesnő példája vezesse a közel-keleti keresztényeket abban, hogy reménnyel tekintsenek a jövőbe, az egymás iránti szolidaritás és testvéri együttélés jegyében.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő pontosította a Mahmúd Abbász szombati találkozójáról megjelent sajtóbeszámolókat. A szóvivő hangsúlyozta, hogy az ajándékcserén Ferenc pápa nem a béke angyalának nevezte a palesztin elnököt, hanem azt mondta, hogy Mahmúd Abbász a béke angyala lehet.

(AFP, , MTI, BI, Magyar Kurír)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.