Le akarsz szokni a cigiről? Fogadj valakivel pénzben!

Egészségügy
2015 május 18., 14:32
comments 113

Egy nagy tanulmány szerint, ami a New England Journal of Medicine-ben jelent meg, a dohányzásról segít leszoktatni, ha pénzjutalom jár érte.

A kutatás résztvevőinek véletlenszerűen ajánlottak fel egy-egy ösztönző programot, amiben fizettek azonak, akik sikeresen leszoktak a cigiről, amit elfogadhattak vagy elutasíthattak. (A leszokást nyál- és vizeletvizsgálattal ellenőrizték.)

Kétfajta opció volt a legérdekesebb:

  1. Az alany sikeres leszokás után 800 dollárt kapott.
  2. Az alany sikeres leszokás után 800 dollárt kapott, ha nem ment neki, akkor 150 dollárt bukott. (Pontosabban leszokáskor kaptak 650 dollárt, és visszakapták az elején befizetett 150 dollárt.)

Elméletben a második modellnek kellene jobban működnie, a büntetéstől való félelem miatt. És a statisztika azt is mutatta, hogy azok közül, akik elfogadták az első vagy a második modellt, a büntetéses verzió többször vezetett sikerhez.

cigi

A probléma az, hogy a második változatba sokkal kevesebben mentek bele, mint abba, ahol csak jutalmat lehetett kapni. Így összességében az első változat sokkal hatékonyabb volt.

A dohányosok nagyon sokba kerülnek a társadalomnak, szóval ha 800 dollár (218 ezer forint) jutalmat ígérnének a munkáltatók, bőven megtérülne a befektetés. (Persze a legolcsóbb, ha az ember sosem szokik rá.)

A 800 dolláros jutalom a CVS Caremark munkavállalói körében háromszor annyi embert szoktatott le a cigiről, mint korábban a GE munkavállalói körében, ahol a kutatók leszokókat kerestek, de nem ígértek jutalmat.

Belegondolni is szép, hány doboz cigit lehetne venni a megszerzett 218 ezer forintból. (Marginal Revolution)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.