Lenyelhető kütyű szabályozhatja az éhségérzetet

TUDOMÁNY
2015 május 19., 10:20
comments 72

Új csodaszer segíthet a fogyásban. Egy izraeli cég, a MelCap Sysytem legújabb fejlesztése egy kis tabletta, ami elektromos impulzusokkal veri át az agyunkat, elhitetve velünk, hogy már jóllaktunk.

A kis kapszulát szimplán le kell nyelni, majd pár perccel később egy telefonos applikációval aktiválni. Ekkor a kapszula egy kis hálót enged ki magából, hogy ne haladjon mélyebbre a gyomorban a kelleténél. Hogy pontosan ott rögzüljön, ahol hatnia kell - az éhségérzetért felelős bolygóidegnél -, arról egy mágneses tapasz gondoskodik, amit a szegycsont alá kell ragasztani.

A kapszula ezután minden alkalommal, amikor olyan izommozgást érzékel, ami táplálkozásra utal, elektromos impulzusokat ad le, amivel arra készteti a bolygóideget, hogy olyan jelzéseket továbbítson az agyba, mintha az már tele lenne.

Ez a működési elv azonos a már ma is használt gyomorpacemakerekhez, de míg azokat csak műtéttel lehet beépíteni, ezt csak le kell nyelni. Az új tablettának még nincs ára, de szinte biztosan olcsóbb lesz annál a tízezer fontnál, amibe egy gyomorpacemaker kerül.

A tabletta 3-4 hét alatt oldódik fel a gyomorban, alkatrészei pedig gondtalanul távoznak a szervezetből az ürülékkel. (Via The Daily Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.